0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Történelmi mértékű támogatások segítik az agráriumot

A tavalyi évben új rekordot könyvelhettünk el, a sikeresen igényelt és kifizetett agrártámogatások mértéke ugyanis összességében meghaladta az 1300 milliárd forintot.

Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Vasszécsenyben, a Vas vármegyei búza- és szójatermelési verseny díjátadóján arra hívta fel a figyelmet, hogy

tavaly szójából 58 ezer hektárról összesen 177 ezer tonnát takarítottak be a gazdálkodók.

Ebből Vas vármegyében csaknem 10 ezer hektáros területről, 34 ezer tonnás termés született. A hazai szójamennyiségből mintegy 60-70 ezer tonna hazai feldolgozású, amelynek jelentős része elhagyja az országot. 90-100 ezer tonna szóját pedig feldolgozatlan formában exportálunk.

Nagy István az exporttevékenységgel kapcsolatban elmondta, a kivitelünk jelentős hányadát továbbra is a gabonafélék biztosítják. Hangsúlyozta, tavaly 1 millió 54 ezer hektárról 5,63 tonna hektáronkénti hozammal, összesen 5,93 millió tonna búzát takarítottunk be. Vas vármegyében 2023-ban 46 ezer hektáros területről, hazai szinten a vármegyék között rekordot jelentő 6,7 tonnás hektáronkénti hozammal, 307 ezer tonnás búzatermés született.

Balról: Nagy István agrárminiszter, Győrffy Balázs NAK elnök, Vizi Márton, a búzatermelési verseny első helyezettje, és Pusztavámi Márton, a NAK Vas megyei elnöke
Fotó: Pelsőczy Csaba

Az agrárminiszter kiemelte, a történelmi mértékű támogatások is segítik, hogy elérjük a hosszú távú céljainkat. Azért dolgozunk ugyanis, hogy 2030-ra az agrárium termelékenysége a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszeresére nőjön, a kivitel pedig 50 százalékos növekedéssel, 15 milliárd euróra emelkedjen. A magyar Stratégiai Terv is hozzájárul ahhoz, hogy a mezőgazdaság minden szereplőjének biztosítsa a továbbfejlődés lehetőségét. Meggyőződésünk, hogy mindenki nyertese lehet az új agrártámogatási rendszernek – fűzte hozzá a miniszter.

Forrás: Agrárminisztérium

Magazin ajánló: