0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Hittel és hitelesen

Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere értékelte a 2023-as esztendőt a szervezet ünnepi közgyűlésén.
Brazsil József
Brazsil József

„A pap barátaim azt mondják, amit mi teszünk, az azért nagyon szép, mert hitelesek vagyunk. Mindig különösen örülök ennek a véleménynek, mert így is szeretnénk dolgozni, hittel, őszintén. Ez a legfontosabb.” Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere fogalmazott ekként a szervezet ünnepi közgyűlésén, értékelve a 2023-as esztendőt.

Emlékezetesnek annyira nem mondanám, a 2023-as esztendőt inkább a prímszámokhoz hasonlítanám: önmagában véve tulajdonképpen nem sikerült rosszul. Tettük a dolgunkat, ott voltunk mindenütt, ahol kellett, az összes „parancsolt” boros ünnepen, fesztiválon, és sikerült újra megrendezni a keszthelyi Borcégért is. Az pedig, hogy új tagokat avathatunk, bizonyítja, hogy életképes a Da Bibere Zalai Borlovagrend – hangsúlyozta Brazsil József a Keszthelyen tartott ünnepi közgyűlésen.

A hagyományokat tartva, a rendezvényen felidézték a szervezet történetét, miszerint

névadójuk egy Keszthely melletti, kétezer éves sírban talált ivóedényke, amelyen a „da bibere”, vagyis „adj innom!” felirat olvasható.

Még az ezredfordulón Zala vármegye szőlész-borász társadalmának aktív tagjai Bakonyi Károly szőlőnemesítő vezetésével, ötven alapító taggal hozták létre a lovagrendet. A gyarapodás nem maradt el, Burgenland, Horvátország és Szlovénia több neves szakembere is csatlakozott a szervezethez.

A Da Bibere Zalai Borlovagrend szellemisége és külsőségei kezdettől fogva a zalai hagyományokat tükrözték és a történelmi emlékekből táplálkozott. Ennek megfelelően a rend öltözéke és tárgyi kellékei egyaránt a helyi népviselet és régészeti leletek felhasználásával készültek – folytatta az elnök-nagymester. – A fő célok is maradtak, így a borvidék szőlő- és borkultúrájának ápolása, a zalai borok népszerűsítése, hírnevük öregbítése, a borkultúra terjesztése, szakmai és kulturális rendezvények szervezése, a helyi hagyományok felkutatása és felélesztése, kapcsolatok építése, együttműködés bel- és külföldi civil szervezetekkel. A Covid-járvány érzékenyen érintett bennünket is, a legtöbb rendezvényünk elmaradt, közben azonban dolgoztunk, ennek köszönhetően egy kiadványt is meg tudtunk jelentetni.

Az ünnepi közgyűlésen, a borlovagrend tagja, Müller Róbert nyugalmazott múzeumigazgató korabeli borcímkék segítségével mutatta be a Festetics család szőlőbirtokát, valamint annak fejlődését. Ezt követte az új tagok felvételéhez elengedhetetlen „vizsga”, melynek során a jelöltek szőlészettel, borászattal kapcsolatos feladatokat oldottak meg. Többek között különböző, a szakmához kapcsolódó tárgyakat kellett felismerniük, illetve azok funkcióját bemutatniuk. Ezt követően a borrend zászlós borát, a cserszegi fűszerest kellett „vakkóstolással” kiválasztaniuk. A borlovagrend vezetői hangsúlyozták:

a szervezethez tartozni kiváltság, ezért több feltételnek is meg kell felelni a tagsághoz.

A tudással nem volt probléma, így mindkét jelölt megfelelt minősítést kapott.

Az új tagok felvétele
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: