0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

A Corteva kukorica hibridjei elismerést kaptak

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által előállított Pioneer® kukorica hibridek elismerést kaptak a 2023-as kukorica posztregisztrációs fajtakísérletben Magyarországon.

A győztes hibrideket a 2024 januárjában megrendezett AGROmashEXPO mezőgazdasági kiállításon hirdették ki.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) által szervezett 9 kukoricakísérlet az ország 8 helyszínén biztosította a teljesen független értékelést. Az idén tizenhetedik alkalommal közzétett kukoricaeredmények segítik a magyar gazdákat a stabil és megbízható terméshozamot biztosító hibridek kiválasztásában.

A Corteva idén 5 díjat kapott, amelyek a vállalat kutatási és fejlesztési munkáját dicsérik.  A nyertes hibridek mindegyike a Pioneer® Optimum® AQUAmax® portfólióból származik, amely híres arról, hogy egyedülálló módon képes jól teljesíteni a szélsőséges éghajlati viszonyok között:
 • „Igen korai fajták” (FAO 240-299) – 1. helyezés: P8834
  A hibrid híres az elmúlt három évben az ajánlott fajták listáján elért győztes eredményeiről. Az elért terméseredmény 11,88 t/ha, ami a csoport átlagos terméseredményének több mint 123%-a.
 • „Korai fajták” (FAO 300-399) – 1. helyezés: P9944
  Az elért termés 14,10 t/ha, ami a csoport átlagos terméshozamának közel 110%-a.
 • „Korai fajták” (FAO 300-399) – 2. helyezés: P9415
  Az elért terméshozam 13,32 t/ha, ami a csoport átlagos terméshozamának közel 104%-a.
 • „Késői fajták” (FAO 500-) – 1. helyezés: P0710
  A terméshozam 14,43 t/ha, ami a csoport átlagos terméshozamának több mint 101 %-a.
 • „Késői fajták” (FAO 500-) – 2. helyezés: P0450
  Az elért termés 14,16 t/ha, ami nagyjából megegyezik a csoport átlagtermésével. A Corteva kukoricahibrid portfóliójának 2024-ben bevezetésre kerülő csúcstermő újdonsága.

„A Pioneer® kukorica hibridek évek óta a verseny élvonalában vannak, és kiváló genetikájukat, értéknövelő tulajdonságaikat a 2023-as fajtakísérletek eredményei is igazolják. Az öt díj azt bizonyítja, hogy a Corteva portfóliójában évek óta jól teljesítő hibridek és az újonnan érkezők is megfeleltek a hazai klíma követelményeinek” – mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

A Corteva Pioneer® kukorica hibridjei nemcsak a posztregisztrációs fajtakísérletekben teljesítettek jól, hanem a gazdák körében is nagyon népszerűek: „Vetésszerkezetünkben (~750 ha) kiemelt jelentőséggel bír az áru kukorica, főleg öntözési lehetőségeink és ennél fogva jövedelmezősége miatt.

Legfontosabb számunkra a kukorica esetében a kiemelkedő hozam és magas termésstabilitás. Ezen értékeket szem előtt tartva, több év alatt, számos nemesítő ház hibridjét kipróbálva, a Pioneer® mellett tettük le a voksunkat.

Mint egy 8 éve kezdtünk szinte csak 450-490 FAO feletti kukoricákat vetni. Sokan félnek ezektől a hosszabb tenyészidejű hibridektől, de véleményünk szerint a szárításból fakadó esetleges többlet költséget többszörösen fedezi a terméstöbblet. A mérleg minden évben abszolút pozitív” – nyilatkozta Rácz Zoltán, a vésztői Kert-Land Kft. ügyvezetője.

„A Corteva portfóliója kiváló minőségű vetőmagokat tartalmaz, amelyek jó alapot biztosítanak az idei sikeres vetési szezonhoz. A Pioneer® nemesítési technológiában szerzett közel egy évszázados tapasztalatunknak köszönhetően olyan hibrideket biztosítunk a gazdák számára, amelyek maximalizálják a terméshozamot és jól teljesítenek a szélsőséges időjárási körülmények között is. Az ajánlott fajták listáján szereplő díjak és a gazdáktól kapott pozitív visszajelzések megerősítik, hogy növénynemesítési kísérleteink jó irányba haladnak. A vállalat továbbra is elkötelezett a fenntarthatóság, mint működésünk egyik sarokköve mellett, és továbbra is azon dolgozunk, hogy olyan megoldásokat kínáljunk a gazdálkodóknak, amelyek hosszú távon biztosítják versenyképességüket és jövedelmezőségüket” – mondta Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója.

Forrás: Agrárminisztérium

Magazin ajánló: