0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

A svájci gazdák is tiltakoznak az alacsony termékárak ellen

Svájci gazdálkodók február első hétvégéjén traktoraikkal Genfbe mentek, hogy az emelkedő költségek és a terményeik alacsony ára ellen tiltakozzanak, csatlakozva a Európa-szerte zajló gazdálkodói tiltakozásokhoz.

A tiltakozáson körülbelül 30 traktor parkolt egy téren Svájc második legnagyobb városának központjában. A mezőgazdasági termelők tiltakozók táblákon fogalmazták meg üzenetüket, mint, hogy „Ha nekünk végünk, Te éhes leszel”.

mezőgazdasági dolgozók tiltakozása

Lionel Dugerdil borász és mezőgazdasági termelő Satignyből a demonstráción kijelentette: „Az aggaszt, hogy Svájcban nem lesz többé mezőgazdaság”.

traktor tiltakozásA mezőgazdasági termelők tiltakozása több európai országban is kitört az alacsony terményárak, a növekvő költségek, az olcsó import és az EU éghajlatváltozás elleni küzdelemére irányuló törekvései okán bejelentett korlátozások miatti harag jeleként. A bázeli régióban közel 40 gazda vett részt a tiltakozáson. „A mi problémáink mindenekelőtt gazdasági problémák” – hívta fel a figyelmet Rudi Berli, az Uniterre Genfi Gazdaszövetség elnöke. Mint elmondta, Svájcban két fő kereskedő diktálja a gazdálkodóknak fizetett árakat, ezért nagyobb átláthatóságot követeltek a gazdák ezen a piacon. A tiltakozók azt kérik a parlamenttől, hogy hozzon olyan intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy igazságosabban tárgyaljanak a mezőgazdasági termékek felvásárlói.

Forrás: Thomson Reuters