0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Miért éppen alaszka?

Az alaszka nyúl a fekete-ezüst, a holland, az orosz és a havanna nyúl keresztezéséből alakult ki az 1900-as évek első évtizedében, Türingiában. Kialakításának célja az volt, hogy az alaszkai róka szőrzetéhez hasonló prémet lehessen nyerni.

Mielőtt félreértés esne, nem a hasonló című, Emmy-díjas amerikai televízió­sorozat egy kései kritikájának ad helyet a Kistermelők lapja, hanem egy különleges nyúlfajtának és egy ifjú tenyésztőjének, aki édesapja nyomdokain elindulva már most szép sikereket ért el az alaszka nyúl tenyésztésével. Brellos Veronika tízévesen már fajtagyőztes nyúllal büszkélkedhet. Híres európai tenyésztők vásárolnának tőle, és van már egy saját szelekciós szempontja is, ami nincs benne az állattenyésztés-tankönyvekben.

alaszka nyulak
A szerző felvételei

Veca édesapja hosszú ideje tenyészt már nyulat, utóbbi éveit pedig egy, az óriás fajtacsoportba tartozó nyúlnak, a faluhelyinek szentelte. Ezen fajta kifejlett egyedei bőven meghaladják a hét kilogrammos testtömeget. Gyermekek számára ezért ideális nyúlnak akkor sem nevezhető, ha az érdeklődés egyébként megvan a nyúltenyésztés iránt. Ezért keresett a család három olyan kis- vagy közép fajtacsoportba tartozó fajtát, amiből Veca választhatott magának egy „sajátot”.

Két hét rágódás után az alaszka mellett tette le a garast, és akkor még talán nem is tudta, milyen jól döntött.

Magyarországon nem lévén a fajtának elismert tenyésztője, a család – egy szakmai kapcsolat révén – a Felvidéken nézett körül. Így kerültek 2021 decemberében az első egyedek Kassa mellől, Hernádgecséről a Pest vármegyei Rádra.

Az alaszka nyúl a fekete-ezüst, a holland, az orosz és a havanna nyúl keresztezéséből alakult ki az 1900-as évek első évtizedében, Türingiában. Kialakításának célja az volt, hogy az alaszkai róka szőrzetéhez nagyon hasonló prémet lehessen nyerni olcsón és nagy tömegben.

Mára kizárólag hobbinyúlként ismerjük, a német nyelvterületen és Szlovákiában tartják nagyobb számban.

A közepes testű fajta, ideális súlya 3,25–4,00 kg. Zömök testalkatú, feketén csillogó szőrzete igen sűrű. A feszes test, a jól izmolt vállöv, a testhez szinte nyak nélkül illeszkedő fej és a meredeken felfelé tartott fülek sajátos külsőt kölcsönöznek az egyedeknek. Élénk vérmérsékletű, ám jól kezelhető és tanítható fajta.

Megvolt tehát az alapállomány, az első utódgeneráció pedig már bőséges lehetőséget adott a szelekcióra – amelyhez egyébként sok segítséget adtak hazai, középnagy testű nyúlfajtákkal foglalkozó tenyésztők. Ennek is köszönhetően hamar jött az első siker, az országos kiállításon elért fajtagyőztes cím. Itt akár véget is érhetne a történet, Veca édesapja azonban azt vallja, akkor igazi tenyésztő valaki, ha egy származási lapon csak saját tenyésztésű egyedek vannak. Azaz adott nyúl legalább három ősi sorának minden egyede egy tenyészetből kerül ki. Folytatódott tehát a tenyésztés, sorra jöttek a különlegesen szép, nagy egyedi értékű utódok is. Annyira, hogy a 2023-as kiállításokon már teljes kollekciókkal szerepelt a rádi alaszkák. Hamar hírük is ment,

Szlovéniába már vittek közülük tenyész­egyedet, nemrégiben pedig osztrák toptenyésztőkérdeklődtek.
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: