0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

A növényekkel való kommunikáció lehet a jövedelmező termelés jövője

Mezőfalvai Zrt. konzorciumvezetésével kutatási-fejlesztési projekt indult, amelynek célja egy olyan növénykezelési eljárás kidolgozása, amely a változó klímához és talajtani adottságokhoz jobban tud alkalmazkodni, mint az eddig használt módszerek.

A Szántóföldi termesztési technológia fejlesztése növénykondicionálással” elnevezésű projekt az immáron két és fél éve futó Széchenyi Terv Plusz GINOP­­_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00229 „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című program keretében valósul meg mintegy 836,42 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból, amelyhez további megközelítőleg 500 millió saját forrást biztosított a konzorciumvezetés.

Dorogi Árpád
Dorogi Árpád: a projekt célja egy olyan növénykezelési eljárás kidolgozása, amely a változó klímához és talajtani adottságokhoz jobban tud alkalmazkodni más, korábban használt módszerekhez képest
A projekt sikeres megvalósulásához azonban meg kell érteni a növények kommunikációját, csak így lehetséges, hogy megfelelő mennyiségű és összetételű növényvédő szer kijuttatásával érdemben javítsuk az adott növénykultúra állapotát.

Dorogi Árpád, a Mezőfalvai Zrt. igazgatóságának elnöke, konzorciumvezető a vállalat rendezvénytermében tartott február 2-ai sajtótájékoztatón elmondta, a cél egy olyan, a szántóföldi növénytermesztésben alkalmazott permetezési technológia kidolgozása, amely jelentősen hozzájárulhat a növényvédő szerek csökkentésével az agrár-környezetgazdálkodási célok megvalósításához, a termelés ökológiai lábnyomának csökkentéséhez, valamint a mezőgazdaság jövedelmezőségének növeléséhez.

– A kifejlesztett innovatív permetezőgéppel olyan növénykezelési eljárást szeretnénk megvalósítani, amely jobban alkalmazkodik a jelen időjárási és talajtani körülményekhez. A permetező a hozzá fejlesztett algoritmussal alkalmas lesz arra, hogy egy adott növénykultúra kezelésekor a növények szükségleteit jelezze. Mindezt úgy, hogy

külső beavatkozás nélkül figyelembe veszi a pillanatnyi időjárási viszonyokat, a talajtani változókat, továbbá a permetezőanyag permetezési módját és intenzitását.

De nemcsak a növényvédő szerek adatalapú kijuttatására törekszünk, hanem növénykondicionáló szerek algoritmussal történő alkalmazására is. Ez az eljárás várhatóan számottevően növeli majd a terméshozamot, miközben optimalizálja a permetezőszer-kijuttatást, ami a mezőgazdaság ökológiai lábnyomának csökkentését eredményezi, hozzájárulva Magyarország stratégiai céljainak megvalósulásához – mondta Dorogi Árpád.

növénykezelési eljárás cukorrépa
Három vegetációs időszakon keresztül őszi búzában, kukoricában, napraforgóban és cukorrépában, összesen 108 parcellán végeznek vizsgálatokat
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: