0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

A gabonaárak meredeken esnek

Ismét esnek a gabonaárak, hetek óta szinte folyamatos a csökkenés. Ennek egyik oka az Európába irányuló kiterjedt import. Ugyanakkor az európai gabonát nehéz eladni a világpiacon.

gabona; kombájn; aratás

Februárban ismét nyomás alatt vannak a gabonaárak, miután január végén valamelyest visszaálltak korábbi mélypontjukhoz. A tartósan gyenge euró némileg alátámasztotta az árfolyamot a közelmúltban. Ez némileg javította az európaiak export versenyképességét.

Az agritel elemzői szerint azonban jelenleg gyenge a kereslet mind nemzetközi, mind az európai piacon, amely nyomást gyakorol az árakra. Öt hónappal a jelenlegi gazdasági év vége és a következő betakarítás előtt a gabonakereskedők és a gazdálkodók egyre türelmetlenebbek.

Ennek oka a viszonylag nagy raktári búza készlet, amelyet az új betakarítás előtt el kell adni. A búza ára jó 1 euróval esett a MATIF-on február 6-án folyó kereskedésben, és tonnánként 212 euróra (82.680 Ft/t) esett. Január végén azonban a búza ára új mélypontot ért el 210,75 eurót tonnánként.

Összességében január 28-ig 18,9 millió tonna búzát exportáltak az uniós országok, ami mintegy 6%-kal kevesebb, mint tavaly. Ugyanakkor az EU-ba irányuló teljes búza import 16%-kal haladja meg a tavalyit és elérte a 7,4 millió tonnát. A búza behozatalának mintegy 67%-a (3,8 millió tonna) Ukrajnából származik. A durum búza importjának fő beszállítói Törökország, Oroszország és Kanada.

Függetlenül attól, hogy búzáról vagy kukoricáról van szó, az európai gabonapiacon nagyjából hasonló a helyzet – írja az agritel. Az európai belső fogyasztás alacsony szinten áll, ehhez járul hozzá még az Ukrajnából érkező hatalmas import. Nehezíti a helyzetet a kereslet hiányából adódó gyenge nemzetközi piac és a fekete-tengeri eredetű erős eladási nyomás – állítják elemzők.

Forrás: agrarheute

Magazin ajánló: