0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

Nem kell böfögés elleni maszkot venni a teheneknek

Nem fontolgatja a szarvasmarhák számára kötelező metáncsökkentő maszkok bevezetését az EU végrehajtó testülete.
mezőgazdasági kibocsátások szarvasmarha
A mezőgazdasági kibocsátásokat a Bizottság által ma (február 6-án) előterjesztett 2040-es csökkentési célok közül is törölték

Ezzel nyugtatott meg egy aggódó EP-képviselőt Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa.

Köztudott, hogy a kérődzők, például a tejelő és a húsmarhák gázkibocsátása jelentős üvegházhatású metánforrás, és ma már léteznek olyan hordható eszközök, amelyek ezt valós időben szén-dioxiddá alakítják.

A múlt év végén az Exxpress osztrák jobboldali lap arról számolt be, hogy az ilyen maszkok szarvasmarhákra való felszerelése az Európai Bizottság Green Deal-tervének részét képezte.

Ez a jelentés arra késztette Annika Bruna franciaországi EP-képviselőt, hogy megkérdezze az EU végrehajtó hatalmát, tervezi-e az ilyen eszközök kötelezővé tételét az európai állattenyésztők számára.

Az euronews.com  beszámolója szerint a lengyel biztos megerősítette, hogy az EU 2019-ben 50 ezer eurót különített el a Zelp Ltd. brit induló vállalkozásnak, hogy „olyan orrgyűrű formájában szabadalmaztatott hordható eszközt” fejlesszen ki, amelynek célja az állatállomány metán-kibocsátásának csökkentése.

Az összeget azonban az EU Horizont 2020 kutatási programja keretében folyósították, ami a projekt összköltségének 70 százaléka, és semmi köze a bizottság által végrehajtott jogalkotási kezdeményezésekhez.

2022-ben a Zelp által finomhangolt böfögésgátló maszk innovatív dizájnja közel 60 ezer eurós díjat nyert III. Károly brit király támogatásával, hogy segítse az ötlet jövőbeli fejlesztését.
Forrás: euronews.com