0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Okos termesztőberendezések

A növényházi dísznövénytermesztők év végi nagy szakmai rendezvényeként ismert Szimbiózis Kertésztalálkozó egyik érdekes témáját a jövőbe mutató háttéripari fejlesztések szolgáltatták.

Okos termesztőberendezésekről, valamint innovatív sátor-és talajtakaró fóliákról egyaránt hallhattak az érdeklődők.

Böcskey Viktor: Az okos rendszerektől nyerhető adatokból a termesztés számára fontos következtetések vonhatók le

A termesztőház olyan mesterséges környezet, amelyben a hőmérséklet, a páratartalom és a fényviszonyok egyaránt szabályozhatók.

Akkor mondható okosnak egy ház, ha önállóan vezérli az említett környezeti tényezők alakulását a termesztés szempontjából megadott fontos értékek szerint,

sorolta Böcskey Viktor, a Beppler Kft. műszaki szaktanácsadója. Magasabb szintje mindennek, amikor adatokat is szolgáltat, amelyek kiértékelése segíti a későbbi termesztési évre való felkészülést, a legfejlettebb változata pedig távoli elérést is lehetővé tesz. Ezzel kapcsolatban a szakember megjegyezte, hogy az „okos ház” vélhetően nem teljesen ismeretlen kifejezés, hisz léteznek már olyan háztartási gépek, amelyek működése az otthontól távolról, okostelefonnal beindítható vagy leállítható.

Legyen összehangolt a rendszer

Szellőzésvezérlő modulok

A növényházon belül vezérelhető a szellőzés, a fűtés, a ventilátortechnika, a hűtés, a párásítás, az energia- és az árnyékolóernyő működése. Minden növényháznak jellegzetesek a szellőzési típusai (oromfali, oldalfali, vápa- és tetőszellőzés), és a szellőzők a nyílásuk szerint többfélék. Az okos vezérléssel lehetővé kell tenni, hogy a különféle szellőzési típusok jellegzetességei a termesztés szempontjaihoz igazodjanak, például a növényházban először a tető-, majd az oldalfali szellőző nyisson ki. Fontos ezeket egy rendszerben szemlélni, mert nem elég, hogy a szellőzőberendezés kinyisson, úgy és akkor kell működnie, ahogy azt a kultúra igénye éppen megköveteli.

 

Motorizált tetőszellőzés

A fűtés szabályozásával a beállított hőmérsékleti értékek szerint indulnak el a keringtető szivattyúk, a hőlégfúvók. A ventilátortechnika szabályozása egyrészt a harmatpont befolyásolását jelenti, másrészt a termikus rétegződés létrejöttekor annak elérését, hogy fűtött időszakban a meleg ne a tető felső részében gyűljön össze, hanem a növény közvetlen környezetében.

A szaktanácsadó arra is rámutatott, hogy

az említett vezérelhető és szabályozható rendszereket célszerű összehangolni.

Előfordul, hogy az időjárás alakulása nem kiszámítható, ahogy a múlt év tavaszán is tele voltak kész növényekkel a házak, de a rossz idő jelentősen visszavetette a keresletüket. Ha ilyen helyzetben lehetőség van változtatni a belső környezeti tényezőket, például a növényház hőmérsékletét alacsonyabban tartani, és ezáltal lassítani a növény fejlődését, az növeli a ter­mesztés biztonságát. Ugyanez érvényes a kórokozókra és kártevőkre, ha ismertek a szaporodási feltételeik. A harmatpont befolyásolásával például a botrítiszfertőzés kockázata nagymértékben csökkenthető.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Magazin ajánló: