0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

A bőrlevél már nem csak dísznövény…

Bizony jó esélyekkel indul az emberiség megmentője címért, mivel rendkívül gazdag hatóanyagtartalommal rendelkezik, és ezek közül több ígéretes is adódik a legrettegettebb nyavalyáink kezelésére.
A Bergenia nemzetségének legtöbbet vizsgált kilenc fajából eddig már 152 vegyületet azonosítottak (polifenolokat, flavonoidokat, fenolglikozidokat, laktonokat, kinonokat, szterolokat, tanninokat, stb.). És mennyi várhat még arra, hogy előkerülhessen az ismeretlenségből?
A bőrlevél sok hazai kertben megtalálható (Fotó: wikipedia)

A B. crassifolia, a vaskoslevelű bőrlevél önmagában 104 különböző bioaktív hatóanyagot tartalmaz. Zöld levele magas arbutintartalma miatt népszerű kozmetikai alapanyag. És mivel az ázsiai országokban a bőrfehérítő készítményeknek óriási a keletje, megmentheti az arbutin miatt gyűjtött, és kihalás szélére sodort medveszőlőt. Természetesen a medveszőlő másik fontos feladatát is át tudja venni, mert néhány nap alatt kipucolja a húgyhólyagból a felfázást okozó bacikat.

Otthoni felhasználásának azonban vannak árnyoldalai, egyrészt az arbutin májkárosító hatású, ezért tényleg csak a legszükségesebb ideig használható; a másik ellene szóló érv pedig, hogy rengeteg tannint tartalmaz, ennél fogva nagyon erőteljes hasfogó tulajdonsággal bír.

Habár magas tannintartalma hasmenés vagy vérzés esetén kifejezetten előnyös lehet. Intenzív hatóanyagai, illetve az imént említettek miatt magas vérnyomás, cukorbetegség, várandósság, szoptatás, gasztrointesztinális fekélyek, székrekedésre való hajlam esetén nem javasolt a használata, valamint jobb, ha kisgyermekeknek sem adjuk.

Egy 2023-as tanulmány megerősítette a B. purpurascens hatásait (antibakteriális, vírusellenes, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő), etnobotanikai alkalmazási módjait és előrevetítette a jövőben feltárandó terápiás területeket, ami a 2-es és a 3-as típusú cukorbetegség, illetve a rák. Gátolhatja a diabetikus neuropátiát, regenerálhatja a béta-sejteket, helyreállíthatja az inzulintermelést, megelőzheti az Alzheimer-kórt, védheti a májat és fontos szerephez juthat a rák kezelése során. Eddig 74 vegyületet izoláltak belőle, de még korántsem állíthatjuk, hogy teljesen megfejtettünk volna, tehát van még mit felfedezni.

A Himalája régiójában régóta használt B. ciliata, az írásbeli feljegyzések szerint 104 különböző betegség (például: megfázás, tüdőfertőzések, gasztrointesztinális és vesebetegségek, fekélyek, daganatok) gyógyításánál játszik fontos szerepet. A farmakológiai vizsgálatok eredményei alapján elismerik antioxidáns, gyulladásgátló, köhögéscsillapító és daganatellenes hatását.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatólaborok gyakorlatilag ízekre szedik a növényeket, és a bioaktív összetevők hatásait önmagukban vizsgálják. Egy-egy vegyület hatása tehát koránt sem fedi le a teljes növény hatását, nyilván ez utóbbi sokkal szélesebb körű. Teljesen ellentétes hatású és veszélyes vegyületek is találhatók bennük, ezért önkezelésre nem javasolhatók, és kivonatait is csak biztos forrásból érdemes beszerezni.

Egyre nagyobb tehát az esély arra, hogy a jövőben a bőrlevélfajokból származó bioaktív hatóanyagokkal kezelhetünk számos civilizációs kórságot, úgymint a gyulladást, a 2-es típusú cukorbetegséget, az Alzheimer-kórt, az elhízást és a rákot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: