0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

A vadkár és a nagyvadállomány-gyérítés felhangjai a FeHoVa-megnyitón

A Hungexpon immáron 30. alkalommal nyílt meg a horgászat, a vadászat és a fegyver kedvelőinek egyik legnagyobb európai kiállítása, a FeHoVa. Külön pavilonban kapott helyett a vadász- és a horgászszekció, valamint a MEOESZ nemzetközi kutyakiállítása.

A kiállítás megnyitóján Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója, a rendezvény házigazdája elmondta, a FeHoVa összeköti a Kárpát-medencében élő határon túli vadászokat, horgászokat, ezért a rendezvény összekovácsoló ereje megkérdőjelezhetetlen.

Fotó: Csatlós Norbert

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke az utóbbi időszakban történt szabályozásokat összegezte, valamint kitért a vadásztársadalom előtt álló feladatakor is. Részletezte a vad gépjárművel való ütközésének szabályozását, az autópályán történő vadelütések kérdéskörét, szót ejtett a fiatalkorúak vadászathoz való jogáról, a hangtompító és az éjjellátó eszközök vadászatban használt szerepének pozitív és negatív hozadékáról, megemlítette a trófeabírálat módosításának tételeit, a fegyver műszaki vizsgáztatásának változásait és a vadkárrendezés kérdéskörét is.A legnagyobb kihívást a nagyvadállomány növekedésének visszaszorításában látja, különösen igaz ez a gímszarvas térhódítására, aminek eredményeként megnövekedett erdőben és mezőgazdaságban okozott vadkárról beszélünk – ez forintosítva tavaly 3,2 milliárdot tett ki.

Ehhez a vadászatra jogosultak, vadgazdálkodók segítségét kéri, miként a mezőgazdálkodók együttműködésére is számít: a vadkárvetések kijátszásának minimalizálását, az erdő és a növénykultúra között nyiladékok kialakítását reméli az érintettektől, aminek köszönhetően eredményesebb lehet a vadászok vadkár elleni küzdelme.

Nagy István agrárminiszter a tájegységi fővadászok „intézményének” és az Országos Vadgazdálkodási Tanács (OVT) létrehozását méltatta, amely nagyban segítheti a vadkárügyekkel kapcsolatos kérdéseket és egyéb vadgazdálkodást érintő ügyeket. Bejelentette, hogy várhatóan a következő vadászévtől, azaz 2025 márciusától létrejön az elektronikus beírókönyv, amit a vadászatra jogosultak önkéntes alapon használhatnak.

Fotó: Csatlós Norbert

Kisebb létszámú és még jobb minőségű nagyvadállomány kialakítására kérte fel a vadgazdálkodókat, de kitért az erdők szerepére a klímaváltozás tekintetében és magyar halgazdálkodás támogatására is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: