0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Szerbiában a települések kétharmada lassan elnéptelenedik

A nyugat-balkáni országban 4429 településnek csökkent és csak háromnak növekedett a lélekszáma tíz év alatt. Demográfusok szerint riasztó a helyzet, sürgősen tenni kell valamit. A kormánynak azonban az égető napi problémákkal is foglalkoznia kell.

Tavaly két nagy, közúti forgalmat megbénító országos tüntetést szerveztek a gazdasági helyzetükkel elégedetlen mezőgazdasági termelők Szerbiában. Közben több alkalommal egyeztettek a kormánnyal. Utolsó beszámolómban arról írtam, hogy miután december derekán lezajlottak az előrehozott parlamenti választások, és a Szerb Haladó Párt abszolút többséget szerzett a törvényhozásban, folytatódhatnak a tárgyalások a kabinet és a mezőgazdasági termelők között. Ez megtörtént nem sokkal újév előtt, majd januárban is.

Ana Brnabić miniszterelnök örömmel konstatálta, hogy ezeken a találkozókon már nem csak a 6-7 leghangosabb gazdaszervezet képviselői voltak jelen.

Ezekre az összejövetelekre már több, mint hatvan reprezentáns gazdaszervezet küldte el képviselőit. Van aki ezt úgy értelmezi, hogy a tárgyalóasztal túloldalán mostantól már az úgymond „kormánybarát” gazdaszervezetek képviselői is jelen voltak, ami lehet, hogy azt fogja eredményezni, hogy a legradikálisabb követelőzők által mondottaknak az élét majd lesz, aki csorbítani fogja. Hogy így lesz-e, azt várjuk meg, majd a jövő megmutatja.

Tavaly a mezőgazdasági termelők májusban és novemberben tartottak forgalomkorlátozó tüntetéseket Szerbiában

A termelők legfontosabb követelései már teljesültek

Ana Brnabić a találkozókon egyértelművé tette, hogy a kormány a termelők több követelését már teljesítette, és jelezte, megvan a jószándék ahhoz, hogy miután elvileg már megszületett a megállapodás a még nem teljesített követelések valóra váltásáról, a technikai megoldások kidolgozása is hamarosan napirendre kerül. Ugyanakkor Brnabić azt is egyértelművé tette, hogy mivel márciustól valószínűleg más követi őt a kormányfői poszton, nem volna ildomos, ha ő és az aktuális kormányzat tárgyalna a mezőgazdasági termelőkkel azokról a részletekről, amelyeknek a megvalósításáért már az új kormányzat lesz felelős.

Ezért arra kérte a termelőket, legyenek türelemmel, és várják meg, hogy megalakuljon az új kabinet, amely majd folytatni fogja velük a tárgyalásokat.

Erre nem igazán volt mit mondaniuk a tiltakozóknak, ugyanakkor maguk is tisztán látják, hogy ez az egész csak arra jó, hogy a mindenkori szerbiai kormány velük szemben időt nyerjen, az égető követeléseik megvalósítása pedig hónapokkal eltolódjon. Az is ellenük dolgozik, hogy márciusban már beindul a talajelőkészítés, a műtrágyázás és a vetés a határban. Ezek a halaszthatatlan feladatok viszont nem teszik lehetővé a termelők számára, hogy újabb úttorlaszokat emeljenek. Ennek legkorábban májusban jöhet majd el az ideje, ahogy az tavaly is történt, amikor a vetőmag már a földben lesz. Merthogy a termelők dologidőben nem szoktak tüntetni.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: