0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Egy tök-uborka hibrid és egy papírba csomagolt poloska vitte el a díjat

Kihirdették a Fruit Logistica innovációs díj nyerteseit. A klasszikus innovációs díjat egy „félig tök, félig uborka” különlegesség nyerte, a technológiai újdonságdíjat pedig egy, a biológiai védekezésben használható egyszerű de nagyszerű csomagolás.
tök-uborka
A 2024-es győztes innováció, a Zucchiolo
© Messe Berlin

Toronymagasan, a szavazatok több mint felét bezsebelve nyerte a Fruit Logistica kiállítás innovációs díját – amelyben öt ehető újdonság versenyzett – a Zucchiolo néven bevezetett újdonság. A spanyol Unica Fresh cég Európában egyedülálló uborka-tök keresztezése 250 grammos terméseket érlel, amelyek kívülről töknek, belülről uborkának néznek ki. Frissen is fogyaszthatók salátákban, de cukkini (vagy padlizsán) módjára meg is főzhetők.

Egészséges tök-uborka

Gazdagok vitaminban és rostanyagokban. Külön extra, hogy a bevétel felét társadalmi célokra, egyebek között a rák elleni küzdelemre fordítja a nemesítőcég. A díjat Andrea Alvarez, az Unica Fresh üzletfejlesztési vezetője vette át Berlinben, és a nemesítőktől a marketingcsapaton át az együttműködő termelőkig mindenkinek megköszönte, hogy idáig eljuthatott a zöldségújdonságuk.

tök-uborka: A spanyol Unica Fresh képviselői vették át a Zucchiolonak járó díjat
A spanyol Unica Fresh képviselői vették át a Zucchiolonak járó díjat
© Messe Berlin

Poloskák új csomagolásban

poloska, csomagolás, papír, kartondoboz
A technológiai díj győztese, a Koppert cég Mirical nevű újdonsága © Messe Berlin

Az idéntől létező technológiai díjat a holland Koppert cég Mirical néven bevezetett újdonsága nyerte. Az innovációt egész pontosan a termék csomagolása jelenti, az üvegházi molytetű ellen bevetett ragadozó poloskát (Macrolophus pygmaeus) ugyanis ezúttal a szokásos műanyag helyett papírba csomagolták. A termék közvetlenül a növényekre akasztható – ezzel nemcsak a védekezés hatékonysága javul, de a komposztáláshoz sem kell leszedni a terméket a növényekről.

A díjat Tim Bossinga, a biológiai védekezésben használatos termékeiről nálunk is jól ismert Koppert termékmenedzsere vette át. Úgy fogalmazott, hogy óriási elismerése ez a termékfejlesztésre fordított mintegy másfél éves kemény munkának, és általánosságban a biológiai növényvédelemnek.

Külön örömnek tartja, hogy egy ennyire egyszerű de nagyszerű termék, lényegében egy kartonpapír csík nyerte el a szakmai közönség legnagyobb tetszését.
A technológiai innovációk győztesének járó díjat Tim Bossinga vette át
A technológiai innovációk győztesének járó díjat Tim Bossinga vette át
© Messe Berlin

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, a zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelemben bármilyen szinten érdekelt vállalkozások egyik legnagyobb presztízsű elismerése a berlini Fruit Logistica kiállítás innovációs díja, ami az idén valójában két díj, mert mostantól külön kategóriában versenyeznek az ehető újdonságok és a technológiai innovációk. A nevezett újdonságokat szakmai zsűri előválogatja, és tízet bocsájt közülük szavazásra. Ezeket a Fruit Logistica erre szánt csarnokrészeiben kiállítják, és három napon át lehet közöttük válogatni, kóstolgatni, majd leadni a szavazatot az egyikre. Február 9-én, a kiállítás zárónapján hirdették ki a két győztest.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu