0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Gombaölő szeres kezelések szőlőben

2023-as felmérésünkben 366 termelő válaszolt a kérdésekre, akik összesen 8293 hektáron műveltek szőlőt. A Kynetec által becsült szőlő terület 2023-ban 60 548 hektárt tett ki.

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég, mely 1995 óta végzi tevékenységét Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag, műtrágya, valamint növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunkkal is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik bármelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Válaszadóink között vannak olyan termelők is, akik csak biológiai megoldásokat vagy ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban felhasználható termékeket alkalmaztak a szőlő termesztése során.

szőlő növényvédőszer-piacaA gombaölőszer-szegmens jellemzően 80-82 százalékát teszi ki a szőlő növényvédelemére fordított kiadásoknak. A szőlőben az elmúlt években tapasztalt stagnáló, csökkenő növényvédőszer-felhasználást 2023 megtörte, ugyanis az időjárásnak köszönhetően nagyot ugrott és elérte a 2017–2018-as felhasználást (1. ábra). A szőlő növényvédelmének elméleti piacértéke is jelentősen nőtt az előző évekhez képest. Ez egyrészt a gombaölő szerek átlagos árnövekedéséből (22% volt az átlagos áremelkedés ebben a szegmensben 2023-ban 2022-höz viszonyítva), másrészt a növekvő kezelésszámból, harmadrészt az új, de drágább termékek felhasználásából adódik. 2022-höz képest értékben majdnem 50 százalékos, a felhasznált termékek volumenében hektár alapon 15 százalékos bővülés volt tapasztalható.

A tavalyi évben összesen 887 ezer hektárnyi szőlő gombaölőszer-felhasználás 2023-ban a Kynetec által felmért összes kultúrában a kijuttatott növényvédő szerek 6 százalékát tette ki,

piacértékben pedig a teljes Kynetec által felmért növényvédőszer-piac valamivel több, mint 4 százalékát adja. Összességében a növényvédőszer-felhasználás és piacérték alapján a szőlő gombaölő szerek piaci súlya nőtt 2023-ban.

szőlő gombaölő szeres kezeléseinekA 2. ábrán láthatjuk a főbb, általunk felmért technológiai paraméterek jellemzőit. Az adatok a gombaölő szerrel, szerekkel kezelt területre vonatkoznak, ami minden évben a terület több, mint 99 százalékát teszi ki. A kezelés/ha mutató megmutatja, hogy átlagosan egy kezelt hektárra vetítve hányszor kezelnek valamilyen fungiciddel a termelők. Magyarországon az egy hektárra jutó átlagos kezelésszám 2023-ban 6,9 volt, ami a 2022-es évet leszámítva illeszkedik az elmúlt évek átlagához. A kezelés/ha és az egy tankban kijuttatott termékek számának szorzata mutatja meg, hogy egy kezelt hektárra átlagosan hány „darab” gombaölő szert juttattak ki a gazdák. A 2023-as szezonban a termelők a 2022-es értékhez képest kettővel több gombaölő terméket alkalmaztak, ami így átlagosan 14,8 termék kijuttatását jelenti szőlőben az előző szezonban. A gyűjtőcsomagolású termékeket, mint önálló márkanév alatt forgalmazott termékek, és amely termékeket egy tankkeverékben juttattak ki, ebben az esetben egy terméknek számoltuk.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: