0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Talajelemzés hordozható szenzortechnológia segítségével

Világszerte egyre több gazdaságban használnak hordozható érzékelőket, hogy meghatározzák, mennyi nitrogénműtrágya kijuttatására van szükség az új vetés előtt.

Mivel a talajban lévő nitrogén megállapítására nem volt laboratóriumi teszt, a kijuttatandó műtrágya javasolt mennyisége főként a korábbi használaton, a talaj típusán, a gazdálkodási rendszeren és a vetéssűrűségen alapult. A vegyszerek és szervestrágyák korábbi kijuttatását, a növény igényeit és a várható hozamot is figyelembe vehették.

A németországi Stenon FarmLab „in situ” (helyben) alkalmazandó szenzorával a gazdálkodónak egyszerűen csak be kell szúrnia a talajba az eszköz szondáját, ami különféle optikai és elektronikus érzékelőkkel van felszerelve.

A Stenon FarmLab kézikészülékének tápellátása több mint 8 óra üzemidőt biztosít és USB C-porton át tölthető.

Az egyes talajvizsgálatok helyének azonosítására szolgáló GPS-modult is tartalmaz. A szonda a gyűjtött adatokat továbbítja az internetre, ahol a rendszer tulajdonosának felhőjében lévő szoftver értékeli az adatokat és perceken belül, praktikusan illetve könnyen érthető formában, egy webes applikációban közli az adatokat a gazdálkodóval. A talajvizsgálat eredményei letölthetők okostelefonra, táblagépre vagy PC-re. Az eredmények egy GPS-térképen fognak megjelenni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ Irish Examiner

Magazin ajánló: