0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

A kínai mézesfa

A rutafélék családját gazdagítja az illatos virágú kínai mézesfa, amely a virágnyílás időszakában a legmutatósabb, de a termése is figyelemre méltó.

A kínai mézesfa, egyes forrásokban koreai mézesfa (Tetradium daniellii vagy korábbi nevén Euodia hupehensis) Kínában, Belső-Mongóliában, Tibetben, Koreában honos lombhullató növény.

kínai mézesfa

Hazánkban főként parkokban, gyűjteményes kertekben ültetett képviselőivel találkozhatunk.

Nálunk mintegy 10-15 méter magasra növő fa, néha terebélyes, magas cserje.

Koronája idősebb korában változatos, lehet kissé ernyőszerűen ellaposodó, de gömbölyded is. Szürke kérge sima felületű, első pillantásra a bükkfák törzsére emlékeztet. Vörösesbarnás vesszői paraszemölcsökkel sűrűn díszítettek. Nagy, páratlanul szárnyasan összetett levelei 20-30 cm hosszúak, a levélnyél 3-6 cm-es. A levelek leggyakrabban 7 levélkéjűek, de néha 5, 9 vagy éppen 11 levélkéből álló levelekkel is találkozhatunk. Az egyes levélkék többnyire ép vagy finoman csipkézett szélűek, gyakran hullámos szegélyűek, alakjuk hosszúkás tojásdad. Ősszel a levelek nem színeződnek, zölden hullanak le.

A növény a virágnyílás időszakában a legmutatósabb, júniusban, július elején, majd ezt követően a termésérlelés idején.

Fehér, négytagú virágai többnyire kétlakiak, aprók, alig 3-4 mm-esek, azonban tömeges virágzásukkal pompás látványt nyújtanak.

kínai mézesfa

kínai mézesfa termése

Róluk kapta a fa a Tetradium nemzetségnevét is, melyben az ógörög eredetű tetra- előtag utal a 15-25 cm széles, finoman szőrözött, gyönyörű, végálló sátorvirágzatokba rendeződő, négytagú virágokra. A virágok nemcsak szépek, de nagyon illatosak is,

a fa kitűnő mézelő, ezért helyenként a méhészek méhlegelőként telepítik.

Előnye, hogy viszonylag kései virágzásával kitolhatja a méhek nektárgyűjtési időszakát. A virágzást követően, a nyár második felétől nagyon látványosak az erősen aromás illatú tüszőtermés-csoportok, melyek vörösbarna színükkel sokáig, akár októberig is díszíthetnek, s szépségüket fokozva, a termések felnyílását követően láthatóvá válnak a fénylő fekete magok.

Forrás: Kertbarát Magazin

Magazin ajánló: