0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Egyetem a zöld jövő szolgálatában

A MATE2030 stratégia megalkotásával többek közt a jövő agrárgenerációjának képzését, az innovációk megteremtését, a tudásintenzív mezőgazdaság erősítését, a zöld jövő további építését tűzte zászlajára a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

MATE logóEmellett a nemzeti versenyképesség növelése, az agrárközösség összefogása és a vidék-város közötti kohézió elősegítése is a MATE által kijelölt irányelvek között szerepel.

Az öt fő terület mentén kijelölt munka az egyetem 2021. február 1-jei megalakulásával már megkezdődött, így

érezhetők már az első pozitív hatások is.

A képzési kínálat megújulása és az oktatási-kutatási infrastruktúra fejlesztése mellett az egyetem a nemzetközi rangsorokon is jelentősen előrelépett: a QS agrártudományi rangsorában például két év alatt 100 helyet javított, a THE rangsorának éhezés elleni küzdelmet meghatározó kategóriájában pedig egyetlen magyarként került a világ 100 legjobbja közé.

A MATE2030 stratégia azt a 27 cselekvési tervet jelöli ki az egyetem számára, amelynek sikeres teljesítésével még tovább fejlődhet, az évtized végére pedig beéri és akár meg is előzheti legjelentősebb nemzetközi versenytársait.

„Céljaink eléréséhez új alapokra helyezzük az egyetem szerepfelfogását: nem követni, hanem alakítani kívánjuk a változás irányát. Célunk, hogy a MATE a régió vezető agráregyetemeként Kelet-Közép-Európa olyan szakmai bástyájává váljon, ami sikeresen csatornázza be a regionális szakértelmet a nemzetközi akadémiai véráramba. Stratégiánkat követve olyan egyedi tudásbázist és társadalmi összefogást hozunk létre, amely új lendületet ad a magyar mezőgazdaságnak a globális versenyben való szintlépéshez” – hangsúlyozza Dr. Gyuricza Csaba rektor.

A magyar élelmezésbiztonság jövőjének kulcsa a tudásintenzív mezőgazdaság erősítése,

aminek létrehozásában a MATE elengedhetetlen szerepet játszik. Az egyetem kutatási és innovációs tevékenysége lefedi a teljes ellátási láncot, ami nagyban hozzájárul a nemzeti önellátás tudástőkéjének fejlesztéséhez. Mindez az egyetem kiemelkedő vállalati kapcsolatrendszerével együtt kiváló termőtalajt biztosít egy nemzetstratégiai szintű agrárinnovációs ökoszisztéma létrehozására.

Forrás: MATE közlemény

Magazin ajánló: