0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Hasznos tippek a tavaszi gyepápoláshoz

A téli időszakban a kert gyepfelületét sok negatív hatás éri. Tavasszal épp ezért érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy minél jobb kondícióba kerüljön a pázsitunk nyárra, amikor majd az aszály teszi próbára a tűrőképességét…

A gyomokat szedjük ki, amíg nem szaporodnak el

A legfontosabb lépés a gyep tavaszi ápolásában az alapos gyomszabályozás és a talaj lazítása, szellőztetése. A gyepben megjelenő gyomnövényeket el kell távolítani, hogy megakadályozzuk a későbbi terjedésüket. Emellett a talaj lazításának a célja a gyep levegőzése, ami segít a gyökereknek a fiatalodásban, így intenzívebben tudnak tápanyagokhoz és vízhez jutni majd. Ehhez használhatunk speciális eszközöket, mint például gyepszellőztető gépet, vagy kézi talajvillát.

a gyep szellőztetéseA gyepszellőztetésnek több haszna is van

A gyepet mivel évekig nem bolygatjuk – ellenben folyamatosan tapossuk – emiatt itt sokkal jobban tömörödik a talaj, mint a kert más részeiben.

A tömörödött talaj amellett, hogy levegőtlen, annak a vízgazdálkodása is romlik. A csapadék és az öntözővíz lassabban szivárog benne lefelé, így a talajnak kevesebb víztartaléka lesz, több lesz a párolgási veszteség. Gyepszellőztetéssel ezt a folyamatot részben visszafordítjuk. A gyepszellőztető eszköz belevág a talajba, és így levegőt juttat oda, valamint javítja a vízgazdálkodását is. A gyökerek egy részét is elvágja, ami gyökérmetszésnek felel meg, ez pedig új, fiatal gyökerek fejlesztésére serkenti a fűféléket. A gyepszellőztető a télen elfagyott, majd elszáradt fűszálakat is összeszedi, csak úgy, mint a tavaly levágott és szétterített majd megszáradt, de még le nem lebomlott fűkaszálékot.

A mohafoltok a rossz vízgazdálkodást jelzik

Ha a gyepünk ritkult és itt-ott mohafoltok vannak benne az a levegőtlen, túl vizes körülmények jele. Ilyenkor is hasznos a gyepszellőztető használata, mert az eltávolítja a mohát és belevágva a talajba segíti a felszínről lefelé irányuló vízelvezetést – egy ideig, amíg újra össze nem tapossuk…

indítótrágyázásJöhet az indítótrágyázás

A tavaszi időszakban fontos a gyep tápanyagutánpótlása. Ennek fő oka, hogy az adott területről, ha a fűnyíráskor összegyűjtjük és elvisszük a kaszálékot, akkor a talaj tápanyagtartalmát csökkentjük, hiszen a kaszált fű nem tud ott helyben lebomlani és újra tápanyagot szolgáltatni a talajban.
A jó gyepműtrágya magas nitrogéntartalmú, amely segít a gyepnek gyorsan növekedni és zöldülését elősegíteni. Az érett istállótrágyáknak és komposztoknak kiegyenlített a tápanyagtartalma, ilyeneket is kiszórhatunk a területre, majd alaposan gereblyézzük el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: