0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Rózsaszín elefántot kaptak lencsevégre

Nem csalás, nem ámítás: a kis ormányos egy albínó példány, ami miatt bőre rózsaszín. Egy ilyen példány világrajövetelének esélye 1:10000-hez.

A dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban Theo Potgieter túravezető és vendégei ritka látványban gyönyörködhettek: egy csapat elefánt közt egy rózsaszín példány is feltűnt – szúrta ki az Instagramon az IFLScience. A becslések szerint egy év körüli kis elefánt bika jó egészségnek örvend. Az albinizmust az okozza, hogy hiányzik a színanyagok képződéséhez szükséges gén. Így az egyed nem rendelkezik pigmentekkel: bőrük általában rózsaszín vagy fehér, szőrük fehér, szemük pedig piros.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Theo Potgieter (@contactingtheo) által megosztott bejegyzés

elefánt rózsaszín ormány
Illusztráció
A pigmentek hiánya nagy problémát okoz az erős afrikai napsütésben, hiszen ezek képesek védelmet nyújtani a káros UV sugárzás ellen.

Emellett az albínó állatok nehezebben képesek elrejtőzni, ami akár ragadozóról, akár zsákmányról van szó, problémát okoz a túlélés szempontjából. Sőt, különös színezetük miatt saját fajtársaik is kirekeszthetik őket.

Szerencsére a most felfedezett elefánt esetében nem ez a helyzet: családja elfogadta különös színét, és védelmezik is. Azonban hogy később hogy fog boldogulni, azt nehéz megjósolni. Az elefántnőstények családokban élnek, míg a hímek általában magányosan járják az útjukat az afrikai szavannákon.

Forrás: IFLScience

Magazin ajánló: