0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Kiszáradnak a narancsligetek, szomjaznak a tehenek Szicíliában

A hónap elején a szicíliai hatóságot vészhelyzetet hirdettek: a várva várt téli esők nem hoztak enyhülést az előző, extrém forró és aszályos nyár után.

Marilina Barreca számára két lehetőség van: vagy szennyezett takarmánnyal eteti a teheneit, vagy kicsapja őket legelni a száraz domboldalra. Szicíliát ugyanis olyan súlyos aszály sújtja, hogy az összes víztározó kiszárad.

„A helyzet tragikus” – idézte Barreca AFP-nek tett nyilatkozatát a Phys.org. A valaha gazdag legelők a Madonie-hegységben, ahol a tehenek szabadon legelhetnének, ma csontszáraz. Az egyik hegytetőn lévő etetőben még van valamennyi széna – azonban olyan gyenge minőségű, hogy az állatok nem eszik meg.

Szicília aszály
Illusztráció

De nem csak itt, hanem a nyugat-mediterrán régió egészét kínozza a szárazság, beleértve Afrika északi részét, valamint Spanyolországot és Olaszországot is.

A szakértők szerint a klímaváltozáson belül az emberi tevékenységek hatására nő az extrém időjárási események gyakorisága és intenzitása, mint a hőhullámok és aszályok – de a heves esőzések is ide tartoznak.

A tavalyi év áprilisában és májusában Szicíliát heves esőzések áztatták. Normál esetben ebben az időszakban „készül” az a széna, amivel később etetni tudnak. A csapadék hatására azonban a takarmánynak szánt növények közt toxikus penészgombák telepedtek meg.

Szinte teljesen kiszáradt a sziget

Barreca a 150 tehén életben tartására havi 3000 eurót kénytelen költeni, hogy extra takarmányt vásároljon. A gyenge minőség miatt azonban az állatai nem jutnak hozzá a megfelelő tápanyagokhoz és energiához.

A normál 27-30 literes napi tejtermelés amiatt mindössze 17-18 literre esett le.

A gazdálkodónak, aki egyben állatorvos is, tudomása van olyan esetről, hogy más gazdaságokban mérgezést kaptak a tehenek a penészes abraktól: nem képesek vemhesülni, elvetélnek, vágóhídon végzik, csak egyszerűen elpusztulnak emiatt.

„Külföldről kellene jó minőségű takarmányt vennünk, de a költségek miatt ez reménytelen” – mondta.

Szicília – mely 2021-ben felállította az európai hőségrekordot 48,8 Celsius fokkal – nyolc hónapja küzd a totális kiszáradással az olasz ANBI Vízgazdálkodási Megfigyelőközpont szerint.

A térség agrometeorológiai szolgálata szerint 2023 második fele volt a legszárazabb időszak az elmúlt 100 évben, és az elmúlt napok esőzéseinek szinte semmilyen hatása sem volt.

Mivel nincs mód a tározók feltöltésére, Szicília arra kényszerül, hogy több tucat városban adagokra ossza a vizet. Ez pedig érinti a búzaföldeket, citrom- és olíva ligeteket, szőlőültetvényeket is.
Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: