0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Tízéves rekordot döntött a növényvédőszer-felhasználás

A Kynetec Hungary Kft. független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya-, valamint a növényvédőszer-piacot.

Alábbi összeállításunkkal is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik bármelyik kutatásunkban segítségünkre voltak. növényvédőszer-felhasználás

Illusztráció

Cégünk évről évre több, mint 2000 gazdaságot kérdez le a különböző kultúrák termesztéstechnológiáival kapcsolatban. Az alábbi információk a főbb szántóföldi kultúrák: kalászos gabonák, kukorica, napraforgó, repce, szója, cukorrépa, burgonya növényvédelmi adatain alapulnak. 2023-as lekérdezéseinket kukorica, napraforgó, őszi búza kultúrák esetében kiegészítettük egy farmmenedzsment rendszerből származó adatokkal is.

Szántóföldi, illetve szőlő, gyümölcs kutatásainkban részt vevő gazdálkodó válaszadóink összesen 633 000 hektáron művelték a felsorolt kultúrákat a 2023-as aratási évben.

Területadataink az Agrárstatisztikai Rendszer és a KERMAP műholdas területbecslő adatai, valamint a Kynetec saját becslésével kiegészítve jönnek létre. Adataink reprezentatívak megyére és a termesztett területre vonatkozóan is.

1. ábra: Növényvédőszer-felhasználás a a Kynetec által felmért kultúrákban Magyarországon, 2014–2023

A 2023-as végleges számok alapján az 1. ábrán kitekintünk az általunk felmért kultúrák növényvédő szereinek felhasználására az elmúlt egy évtizedből.

Az 1. ábrán látható területadatok a csávázás és a glifozátokkal történő tarlókezelések nélkül láthatók. 2023-ban a Kynetec által felmért főbb szántóföldi kultúrákban, becslésünk szerint a felsorolt kultúrák 3,539 millió hektárnyi művelésbe vont területén összesen, 13,5 millió hektár volt az SDA (Superdeveloped area), azaz a kijuttatott termékek összesített felhasználása.

Az előző évi 13,1 millió hektár felhasználáshoz képest így több, mint 3 százalékkal nőtt a növényvédő szerekkel kezelt terület.

Ha egy tankkeverékben 1 gombaölő és 1 rovarölő szert juttattak ki, az 2 hektárnyi felhasználásnak vagy SDA-nak felel meg.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: