0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Günzer Tamás az „Év Bortermelője Magyarországon”

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet.

A magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak ítélték.

Günzer Tamás

Günzer TamásA díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel kerül odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak.

Az elmúlt évben Günzer Tamás harmadik alkalommal került a jelöltek közé, hangsúlyozta Koch Csaba, és így

24 év után most ismét egy villányi borász nyerte a díjat.

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Magyar Bor Akadémia alelnöke a győztesről készített laudációjában elmondta, hogy az ünnepelt 1991-ben édesapjától kapott 0,3 hektárnyi szőlőt diplomaosztójára, innen indult a borász életút. Ma már a család 75 hektáron termel szőlőt, melyről évente 5000 hektoliter bort készítenek. Egy igazi családi vállalkozás az övék, ahol mindenki megtalálta a számára ideális munkát: a gyerekek közül Gina a marketinggel foglalkozik, Roland a főborász, az édesanya, Mariann pedig a vendéglátás mellett a könyvelést felügyeli.

Legkiemelkedőbb boraik közé a Bocor Grandior Merlot, a Mátyás Cuvée, az Ördögárok Merlot, a Bocor Chardonnay és a Bocor Cuvée tartozik. A borászat számos borversenyen szerepelt már nagyszerű eredménnyel.

Az ünnepeltet köszöntötte Bock József, a villányi borvidék elnöke is, aki méltán büszke arra, hogy ismét erről a borvidékről került ki az év bortermelője.

„Meghatottan állok itt…”, kezdte köszöntőjét Günzer Tamás. Nagy szeretettel gondolok édesapámra, Günzer Mátyásra, aki elindított ezen az úton, és ma is örül szakmai sikereimnek. A legnagyobb köszönet illeti a családomat, feleségemet, Teppert Mariannt, akivel immár 1994 óta alkotunk a munkában és a magánéletben szövetséget.

Az ünnepelt ugyanígy kiemelte gyermekeit, akik aktívan részt vesznek a családi vállalkozásban, és akik ma már sok terhet levesznek a válláról.

Ez a díj arra is ösztönöz engem, hogy még többet tegyek a magyar bor jó hírnevéért és elismertségéért, fejezte be Günzer Tamás.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: