0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Díszkertészek: új kezdet

A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége 14. alkalommal rendezte meg a szakmai körök által nagy érdeklődéssel kísért februári Szakmai Napok rendezvénysorozatát. A záróeseményt Nagy István agrárminiszter nyitotta meg Tapolcán.

A miniszter új kezdetnek nevezte a díszkertészek előtt álló éveket.

Nagy István: Az agrártámogatási rendszerben kiemelt figyelmet kap a modernizáció és a válságállóság fokozása

Nagy István agrárminiszter arra is rámutatott, hogy miért gondolja ezt. Egyrészt mert Magyarország új építési törvénye (2023. évi C. törvény a magyar építészetről – a szerk.) szabályozza, hogy a környezet minőségét milyen feltételekkel és rendszerek között kell megóvni, másrészt, mert erősödő környezettudatosság hatja át a társadalmi gondolkodást. Harmadrészt, mert korábban elképzelhetetlen pályázati lehetőségek nyílnak meg hamarosan, amelyek a nagyobb és kisebb termelők fejlődését egyaránt szolgálják. Az említettek arra utalnak, hogy a díszkertészet olyan mértékű és olyan gyors változás előtt áll, amire a szakterületnek föl kell készülni. Ahhoz, hogy az ágazat új szakaszba léphessen, meg kell erősödni, és a generációváltás problémáját is kezelni kell, tette hozzá.

Alkalmazkodni kell

Napjainkban az agrárium erőteljes átalakításának lehetünk a szemtanúi, ami a díszkertész ágazatot is érinti. Az átalakulás által nyújtott lehetőségek kiaknázásához, a versenyképesség fenntartásához alkalmazkodóképességre lesz szükség az ágazat minden szereplőjétől, függetlenül a konkrét tevékenységtől vagy éppen a mérettől. Alkalmazkodás, szemléletváltozás nélkül nem lehet eredményesnek lenni, hangsúlyozta a miniszter.

Az alkalmazkodás szükségessége korántsem új jelenség a díszkertész ágazatban, elég csak azokra az új kihívásokra gondolni, amelyekkel szembe kellett néznünk az elmúlt időszakban, ilyen volt például a Covid okozta világjárvány, az aszály, a háború, az energia- és inputanyagár- robbanás és a finanszírozási költségek növekedése.

Ugyanakkor ezek a kihívások megedzették az egész agráriumot és a nehézségek közepette sokan keresni kezdték az új lehetőségeket, új utakat.

Fontosnak tartják a díszkertész ágazatot alkotó több mint százezer család tevékenységét, akik a jövőben is számíthatnak segítségre, tette hozzá Nagy István. Már csak azért is, mert a csaknem 500 milliárd forintos éves árbevételt felmutató ágazatban még mindig kevés a többgenerációs kertészet, jellemzőbbek az egy lábon álló, első generációs családi vállalkozások. Fontos a díszkertész ágazat felkészítése a jövőbeni kihívások kezelésére. Ennek érdekében a teljes agrártámogatási rendszerben kiemelt figyelmet kap a modernizáció és a válságállóság fokozása, és ebben a munkában az agrártárca számít a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének együttműködésére is. A 2018 óta birtokolt szakmaközi szervezet státusz lehetőséget nyújt megfogalmazni a jó gyakorlatokat elősegítő célokat, és azokat kötelezővé tenni az ország díszkertészei számára. A közös munka pedig a versenyképesség és a jövedelmezőség erősítésének a garanciája is lehet.

dísznövények virágos vágott virág kertészet
Illusztráció
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: