0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

Cseh gazdák trágyát szórtak Prága utcáira

Cseh gazdálkodók trágyát szórtak a kormányhivatalok elé, és traktorokkal zárták el Prága több utcáját csütörtökön, miközben továbbra is a magasabb támogatásokat, a kevesebb bürokráciát és az Európai Unióba irányuló olcsó import leállítását követelik.

Az EU-ban a mezőgazdasági termelők idén többször is utcára vonultak, melyről a Magyar Mezőgazdaság folyamatosan tájékoztatta olvasóit. Február utolsó napjaiban több ezer lengyel gazdálkodó tiltakozott a varsói miniszterelnöki hivatal előtt, gumikat égettek és petárdákat dobáltak. A múlt hónapban a brüsszeli gazdák gumikat gyújtottak fel az EU mezőgazdasági minisztereinek ülésén.

A cseh gazdálkodók február közepe óta harmadik tiltakozásukkal a hónap utolsó napján kora hajnalban gurultak be Prágába, több száz traktorral szegélyezve a kormányhivatalokhoz vezető forgalmas utakat, jelentősen zavarva a forgalmat és a tömegközlekedést. A rendőrség jelentése szerint a gazdák trágyát szórtak szét, aminek következtében egy embert letartóztattak.

„A helyzet nem jó, és folyamatosan romlik. Amikor a kormánykoalíció politikai akarata két éve hiányzik, nyilvánosan kell segítséget kérnünk” – mondta a kamara elnöke, Jan Dolezal a tüntetések előtt.

Marek Vyborny mezőgazdasági miniszter megismételte, hogy a kormány nem fog engedni a nyomásnak.

„Készen állok, hogy tisztességes megbeszélést folytassak a gazdákkal. Őszinte hozzáállást várok a (tüntetést) szervezőktől, akik megígérték, hogy nem akadályozzák a főváros forgalmát. A villamossínekre kirakott trágyát nem tartom ilyen magatartásnak” – mondta Vyborny az X közösségi média platformon közzétett bejegyzésében.

A Cseh Agrárkamara a 2022-es szintnek megfelelő támogatásokat és a mezőgazdasági foglalkoztatást támogató programokat, valamint a termőföldek ingatlanadójának csökkentését kérte. Azt is szeretnék elérni, hogy a kormány segítsen leküzdeni az uniós piacokon az olcsó import okozta többletet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Reuters

Magazin ajánló: