0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Korai varasodásfertőzésre figyelmeztet a BASF

Ismét korai varasodásfertőzésre figyelmeztetett a BASF a Nyíregyházán rendezett alma növényvédelmi tanácskozásán. A betegség megelőzésére az idén egy új felszívódó gombaölő szer is a termesztők rendelkezésére áll.

A varasodás járványdinamikája sokkal gyorsabb, mint a lisztharmaté vagy más betegségeké, ezért ennek a megelőzésére kell alapozni az alma növényvédelmét.

A tavaszi primer fertőzést kell megakadályoznunk, mert később az ivartalan fertőzés során nagyságrendekkel több konídiumot képez a gomba, mint amennyi aszkospórát az áttelelés után.

Több szakaszból áll ez az ivaros folyamat, ami a fertőzött lehullott levelekben kezdődik, és fagymentes idő, nedvesség meg fény kell hozzá, mondta előadásában Imre László, a BASF szőlő-gyümölcs értékesítési vezetője.

A szeptemberi, októberi friss fertőzésből fejlődnek ivaros termőtestek a lehullott levelekben. Akkor alakulnak ki a termőtestek nagy számban, ha a levélfelület több mint harmadán varas folt alakult ki. Tavaly novemberben és decemberben körülbelül két hét volt alkalmatlan a termőtestek fejlődésére.

Fagymentes időben a termőtestek már növekednek, 6 °C fölött a bennük lévő aszkuszok is fejlődnek, az aszkospórák éréséhez pedig 18-20 °C szükséges.

A kedvező hőmérséklet mellett legalább napi 20 perc megvilágítás is kell, különben a termőtestek elpusztulnak.

A konídiumos fertőzéshez kevesebb nedvesség is elég

Január első hetében kedvezett a hőmérséklet a gombának, majd hideg időszak következett, februárban viszont szinte végig meleg volt. Így összességében 84 napon át volt kedvező az időjárás a varasodás termőtesteinek, majd aszkospóráinak kialakulásához.

Ha március időjárása átlagos lesz, már március 20-30. között indul a varasodásfertőzés.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: