0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Átadták az idei Magyar Innovációs díjakat

Március 26-án immár harminckettedik alkalommal adták át a Parlamentben az Innovációs Nagydíj elismeréseit.

Dr. Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke ünnepi köszöntőjében visszatekintett a Magyar Innováció Szövetség több mint három évtizedes múltjára. Az elnök szerint a rendszerváltást követő gyors felzárkózás elsősorban a külföldi technológia és a tőkebeáramlás, majd a foglalkoztatottság növekedésének gyümölcse volt, de amint ezek a kezdeti források kimerültek, a fölzárkózás lelassult.

Emlékeztetett, a magyar munkaerő termelékenysége az EU-s átlag 70%-a, miközben régiós versenytársaink folyamatos javulást mutatnak e téren. Hozzátette, tőke és hazai technológia nélkül a belső erőforrásaink társadalmi tudás általi mobilizálása lenne a megoldás. A nagydíj intézményének célja, hogy megmutassa, a jelen körülmények között lehet, és érdemes is versenyképes szellemi gazdasági tevékenységet folytatni.

A 32. Magyar Innovációs Nagydíjra összesen 57 pályázatot nyújtottak be, és a bírálóbizottság 55 pályázatot minősített 2023-ban megvalósult, eredményes és sikeres innovációnak.
2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj
Foto: Fantom Media

A 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjat az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta, a Delipidâ Plus és a Torvazinâ Plus kombinációs gyógyszerkapszulák kifejlesztéséért. Ezek az Egis úgynevezett fix kombinációs készítményei az érelmeszesedés kockázatának csökkentésére szolgálnak. Az innovatív fejlesztőmunka e két készítmény esetében jelentős piaci sikerrel is társul, mindamellett hazánkban több mint 15 000 érelmeszesedésben szenvedő betegnek a célzott terápiájában vesz részt.

Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Agrár Innovációs díjat a Zilda tejüzem – Makrom Kft. kapta az első A2 és laktózmentes A2 tejtermékek előállításáért és az elért tejipari és élelmiszeripari innovációért.

A díjat Dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár adta át Gyenei Ferencnek, a Makrom Kft. ügyvezetőjének.

2023. évi Agrár Innovációs díjat átadták: Dr. Vitályos Eszter, Kulturális és Innovációs Minisztérium, miniszterhelyettes
Dr. Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár
A díjat átvette: Gyenei Ferenc, Makrom Kft ügyvezetője
A helyettes államtitkár elmondta, hogy a 2020-ban elindult „Megújuló vidék – megújuló agrárium” fejlesztési programnak három kiemelt célterülete van: gazdaságfejlesztés-élelmiszeripari fejlesztés, zöld jövő feltételeinek megteremtése, és a megújuló vidék, melynek az innováció az egyik legfontosabb eszköze.

A Zilda tejfeldolgozó üzemben az A2 tejből készült termékek hosszú minőségmegőrzési idővel rendelkeznek, tartósítószerek hozzáadás nélkül. 2021-ben jelentek meg a kizárólag A2-es tejből készült termékekkel, mára már elérhetőek a „hagyományos” A2 termékek mellet a laktózmentes A2 termékek is. A tapasztalat alapján az A2-es tej fogyasztását követően a tejfehérje allergiások egyáltalán nem, míg a laktózintoleránsok is jóval kevesebb tünetet produkálnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: