Dr. Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke ünnepi köszöntőjében visszatekintett a Magyar Innováció Szövetség több mint három évtizedes múltjára. Az elnök szerint a rendszerváltást követő gyors felzárkózás elsősorban a külföldi technológia és a tőkebeáramlás, majd a foglalkoztatottság növekedésének gyümölcse volt, de amint ezek a kezdeti források kimerültek, a fölzárkózás lelassult.
Emlékeztetett, a magyar munkaerő termelékenysége az EU-s átlag 70%-a, miközben régiós versenytársaink folyamatos javulást mutatnak e téren. Hozzátette, tőke és hazai technológia nélkül a belső erőforrásaink társadalmi tudás általi mobilizálása lenne a megoldás. A nagydíj intézményének célja, hogy megmutassa, a jelen körülmények között lehet, és érdemes is versenyképes szellemi gazdasági tevékenységet folytatni.
A 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjat az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta, a Delipidâ Plus és a Torvazinâ Plus kombinációs gyógyszerkapszulák kifejlesztéséért. Ezek az Egis úgynevezett fix kombinációs készítményei az érelmeszesedés kockázatának csökkentésére szolgálnak. Az innovatív fejlesztőmunka e két készítmény esetében jelentős piaci sikerrel is társul, mindamellett hazánkban több mint 15 000 érelmeszesedésben szenvedő betegnek a célzott terápiájában vesz részt.
A díjat Dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár adta át Gyenei Ferencnek, a Makrom Kft. ügyvezetőjének.
A Zilda tejfeldolgozó üzemben az A2 tejből készült termékek hosszú minőségmegőrzési idővel rendelkeznek, tartósítószerek hozzáadás nélkül. 2021-ben jelentek meg a kizárólag A2-es tejből készült termékekkel, mára már elérhetőek a „hagyományos” A2 termékek mellet a laktózmentes A2 termékek is. A tapasztalat alapján az A2-es tej fogyasztását követően a tejfehérje allergiások egyáltalán nem, míg a laktózintoleránsok is jóval kevesebb tünetet produkálnak.