0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Ukrajna ennek a terméknek az exportjával is az EU-t célozza

Az ukrán parlament elfogadta az Ukrán Vámkódex biometán vámkezelésére vonatkozó módosításáról szóló törvénytervezetet.

A dokumentum szerint az ukrán biometán-gyártóknak lehetőségük van a terméket európai piacokra exportálni és az érintett európai hálózathoz csatlakozni. A törvénytervezetet az EU és Ukrajna közötti, a biometán, hidrogén és más szintetikus gázok terén fennálló stratégiai partnerségről szóló memorandum végrehajtása érdekében dolgozták ki. Vitalij Holovnij ukrán agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterhelyettes szerint az új törvény újabb lépést jelent Ukrajna és az EU energiafüggetlensége felé.

„A biometán előállítása egyaránt előnyös az ukrán vállalkozások és a gazdálkodók számára. Az is fontos, hogy az ország költségvetéséhez további forrást biztosít, munkahelyeket teremt és az ukrán agráripar fejlődéséhez is hozzájárul” – mondta Vitaliy Holovnya.

Jelenleg 77 biogázüzem működik Ukrajnában, amelyek évente csaknem 150 millió köbméter biometánt tudnak előállítani. Emellett 2024-2025 között 10 új, évi 1,5 millió köbméter biometán kapacitású létesítmény megnyitását tervezik.

Általánosságban elmondható, hogy 2030-ra Ukrajna elérheti az évi 1 milliárd köbméter biometán termelését, és 10-20 százalékos részesedést szerezhet az EU biometán piacán.

(A jelenlegi kapacitásokkal Magyarországon évente 150-200 millió köbméter földgáznak megfelelő mennyiségű biogázt lehet előállítani, ami nagyságrendileg elmarad a mintegy 10 milliárd köbméteres éves hazai földgázfelhasználástól. A kiaknázható potenciál ugyanakkor hatalmas: a hét európai gázszállító vállalatot és két megújuló gázipari szövetséget tömörítő Gas for Climate 2050 tavalyi prognózisa szerint a magyarországi biogáz termelés 2030-ra elérheti az 1 milliárd köbmétert, 2050-re pedig akár a 3 milliárdot is.)

Ez is érdekelheti:

Jelentős mértékben felülmúlták a piaci elképzeléseket

Ahol a víz az úr

Forrás: Agroberichten Buitenland

Magazin ajánló: