
• A fekélyesedés kockázatát növeli a stressz.
Magyarázat: a stresszreakciók során termelődő kortizol stresszhormon egyik élettani hatása, hogy gátolja az ún. gyomorvédő faktor termelődését. Ennek hiányában a gyomorsav maró hatása közvetlenül támadja a gyomornyálkahártyát. Különösen az elhúzódó stresszel járó szituációk problémásak, például a rangsorviták a karámban, a tartós feszültség két boxszomszéd között, a nyugodt pihenőidőszakok hiánya, a gyakori egész napos utazások és versenyek, illetve a hosszú (többórás) edzések.
Megoldás: Kerüld vagy csökkentsd a stresszhelyzeteket, amennyire csak lehetséges. Minimalizáld a stresszt a lovad környezetében. Ehhez nagyban hozzájárul a társas tartás és a lehető legtöbb karámban töltött idő, feltéve, hogy lovad számára ez nem jár atrocitásokkal (pl. idős, beteg lovat nem fogadja el a ménes; az erősebb ló elveri a gyengébbet a szénától). Kerüld az intenzív tréninget és a gyakori utaztatást.
• Fekélyre hajlamosítanak a magas keményítőtartalmú szemestakarmányok.
Magyarázat: A keményítőfogyasztás savas közeget teremthet a gyomorban, ami további savasító tényezőt jelent. A nagy adagban etetett keményítőtartalmú abrak (zab, árpa, kukorica) egy része emellett emésztetlenül továbbhaladva a béltraktus hátulsó szakaszai felé szintén savasító hatású lehet, ami kedvez a vastagbél elsavasodásának (ez kólikához, patairha-gyulladáshoz vezethet). A müzlik gyakran tartalmaznak nagy keményítőtartalmú magvakat és könnyen felszívódó szénhidrátokat (cukrokat), amelyek szintén savasító hatásúak a gyomorban.
Megoldás: Kerüld a magas keményítőtartalmú takarmányok és összetevők etetését (étkezésenként 1 g/ttm kg-ot meghaladó mennyiséget). Intenzív takarmányozásnál (pl. versenylovaknak) oszd szét több, akár hat kisebb etetésre a napi abrakmennyiséget. A lómüzlik mennyiségének csökkentése esetén az energiát olajokkal tudod pótolni. Az olaj lassan felszabaduló és a gyomorban le nem bomló energiaforrás, így bevonó hatásával segíthet védeni a gyomor nyálkahártyáját.
• Rizikófaktor a túlzott szalmafogyasztás.
Magyarázat: Egy dán kutatás szerint a kizárólag szalmával etetett lovaknál a gyomorban fekélyesedés alakul ki, feltételezhetően azért, mert a szalmából hiányzik a savközömbösítő hatású fehérje és kalcium. Egy másik kutatás szerint azonban nem nő a fekélyek kockázata, ha maximálisan csak 50% szalmát használnak a takarmányadag szénapótlására.
Megoldás: Győződj meg róla, hogy abban az esetben, ha szalmával almozzák a lovadat, akkor egyrészt ne maradjon órákon át széna nélkül, másrészt becsüld meg vagy mérd le, hogy mennyit rágcsál el a szalmából egy nap alatt. Abban az esetben, ha ez megközelíti a felvett széna mennyiségének 50%-át, akkor növeld az etetett széna adagját!