0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Teljeskörű talajfertőtlenítés: piretroid rovarölő granulátum

A talajfertőtlenítés szántóföldi és kertészeti kultúrák esetében is alapjaiban meghatározza növénytermesztésünk sikerességét.

A legfontosabb célszervezetek közé egyértelműen a pajorok, drótférgek és a kukoricabogár lárvái tartoznak, amelyek szántóföldi körülmények között kapás kultúráinkban meghatározó gazdasági kártételt tudnak okozni.

KITE PR borító

A pattanóbogarak (Agriotes spp.), drótféreg lárvája polifág talajlakó kártevő, több éven keresztül fejlődik a talajban. A 2-4 évig tartó lárvastádium alatt a tavasszal csírázó növények gyökerét megrágva gátolják a növény zavartalan fejlődését, szélsőséges esetben a csíra pusztulásához vezethet kártétele.

A tavalyi év csapadékos időjárása kedvezett a pattanóbogarak peterakásának és a drótférgek fejlődésének, melyet tovább ront az utóbbi évek gyakorlata, miszerint a termelők egy jelentős része elhagyja a talajfertőtlenítést.

 

Vizsgálataink szerint a kukorica érzékenyebb a drótféregfertőzésre, mint a napraforgó. A károsított kukoricanövények könnyen elpusztulnak, akár már közepes fertőzés esetén jelentős tőhiányok alakulhatnak ki. Tapasztalataink szerint kukorica esetén 5000 növény hiánya 1 t/ha, 10000 hiányzó tő már 2 t/ha termésveszteséget okoz. Amennyiben a drótférgek száma négyzetméterenként eléri az 1-2 darabot, abban az esetben már javasolt a védekezés

Az alábbi ábrákon a KITE Innovációs Főigazgatósága által beállított és felügyelt kísérleti eredmények láthatók, amelyek magukért beszélnek:

KITE PR kép
3. ábra: Kukoricabogár kártétele, Dalmand, 2023.

A drótférgek és a kukoricabogár-lárvák kártételének elkerülése érdekében a teflutrin hatóanyag-tartalmú talajfertőtlenítő szerek kiváló hatékonyságot képesek elérni. A KITE megoldási javaslata talajlakó kártevők ellen a Force 1,5 G. A készítményt vetéssel egymenetben a magárokba kell kijuttatni, dózisa alacsonyabb drótféregfertőzés esetén 7-10, közepes-magas fertőzöttség esetén 10-15, kukoricabogár lárvái ellen 12-15 kg/ha.

(x)

Forrás: KITE Zrt.