0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Milliárdos kilépési támogatást hagy jóvá az EU Bizottsága az állattenyésztőknek

Hollandia jelentősen növelheti költségvetését, hogy kompenzálja azokat az állattenyésztőket, akik önként és végleg felhagynak vállalkozásukkal.
A program kártalanítja azokat a gazdálkodókat, akik végleg felhagynak az állattenyésztéssel, hogy ezáltal csökkentsék a nitrogénbevitelt, az érzékeny Natura 2000 területeken.

Brüsszel zöld utat adott a két kompenzációs program „LBV” és „LBV plusz” költségvetésének 602 millió euróval 1,10 milliárd euróra (429 milliárd forintra), illetve 845 millió euróval 1,82 milliárd euróra (710 milliárd forintra) emelésére. Emellett a hágai kormány 2024. december 20-ig meghosszabbíthatja az „LBV plusz” programot, melynek célja a nagyon magas nitrogénkibocsátású állattartó telepek bezárása. A holland mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a módosított programszabályokat az április 12-ével záruló héten teszik közzé a Kormányzati Közlönyben, és egy nappal a közzétételt követően lépnek hatályba.

A Holland Vállalkozási Ügynökség (RVO) adatai szerint április 4-ig összesen 506 állattartó telep jelentkezett az általános „LBV” programban való részvételre. Emellett 621 kérelmet nyújtottak be az „LBV plus” –ra, valamint 216 cég nyújtott be jelentkezést mindkét szabályozásban való részvételre. Azonban ezeknél a cégeknél továbbra is ellenőrizni kell, hogy jogosultak-e mindkét támogatás igénybevételére. A legtöbb pályázat sertéstelepre (541) érkezett, ezt követi a 356 tejtermelő telep, 203 baromfitelep, 162 borjúhizlaló telep és 81 többfajú telep.

Forrás: agrarheute