0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Éghajlatváltozás: növekszik a kockázat

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség közzétette az első európai éghajlati kockázatértékelést (EUCRA- jelentés), amely segít az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás politikai prioritásainak meghatározásában.

Emellett az éghajlatra érzékeny ágazatok azonosítását is segíti. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az európai politika és a különböző éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási intézkedések jelenleg nem tartanak lépést az egyre növekvő kockázat tényével.

Új gondolkodásmódra van szükség a politikában, amely az előrejelzésekre alapozva proakív, ellentétben a mostani káreseményeket, aszályokat, árvizeket, erdőtüzeket stb. kö­vető reaktív cselekvésekkel.

zöld

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint kiemelt fontosságúak az ökoszisztémákat érintő kockázati tényezők, különösen a tengeri és tengerpart melletti ökoszisztémák tekintetében. Az élelmezést érintő kockázati tényezők például a növényter­mesztésben már elérték a kritikus szintet Dél-Európában.

De Közép- Európa országai is veszélyben vannak, különösen a nagy területeken tartó hosszú aszályos időszakok veszélyeztetik a növénytermesztést, élelmezésbiztonságot és az ivóvízellátást.

Az emberi egészségre ható kockázat tényezőire is kiemelten kell figyelni például a szabadban dolgozó, extrém hőhatásnak kitett munkavállalók, idősek, rossz lakáskörülmények között élők, erős hőszigethatású városi területeken élő és dolgozó emberek esetében. A gyakoribb szélsőséges időjárási események növelik az épített környezet és a kulcsfontosságú szolgáltatások – például az energia- és vízellátás, valamint a közlekedés – kockázatát Európában.

Számos gazdasági és pénzügyi kockázattal is szembe kell nézzen Európa.

Az EU Szolidaritási Alapjára már most is komoly nyomás nehezedik az elmúlt évek árvizei és erdőtüzei által okozott károk miatt. Az éghajlati hatások kiszolgáltatottabbá tehetik az alacsony jövedelmű háztartásokat is.

Ez is érdekelheti:

Város, ember, erdő – merre van a közös jövő?

Erre van szükségünk a műanyagszemét korlátozásához

Forrás: Kertészet és Szőlészet/wur.nl

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: