0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

A napraforgó gyomirtása

2023-ban 661 napraforgót termelő gazda válaszolt a Kynetec Hungary Kft. kérdéseire, mely gazdák összesen 91 938 hektáron termesztettek tavaly napraforgót.

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég, mely 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, műtrágya-, valamint a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításukkal is szeretnének köszönetet mondani mindazoknak, akik bármelyik kutatásukban segítségükre voltak.

napraforgó

2023-ban újra rekord napraforgó vetésterülettel számolhattunk Magyarországon, összesen 715 ezer hektárral. Még 2012-ben lépte át a kultúra területe a lélektani 600 ezer hektárt, azóta a vetésterület minden évben meghaladta ezt a termőterület-nagyságot.

2023-ban 661 napraforgót termelő gazda válaszolt kérdéseinkre, akik összesen 91 938 hektáron termesztettek tavaly napraforgót. A válaszadók az Agrárstatisztikai Rendszer és a KERMAP műholdas területbecslő adatai alapján, a Kynetec saját becslésével kiegészítve a 714 800 hektáros kultúraterület 12,9 százalékát művelték 2023-ban.

ábra

Az 1. ábra mutatja a különböző gyomirtási rendszerekbe tartozó napraforgó hibridek, fajták vetett területét. A Clearfield és Clearfiled Plus hibridek tették ki 2023-ban a terület 61 százalékát, az Express hibridek területnövekedése azonban megtört, annak ellenére, hogy egyre több cég kínálja az ebbe a gyomirtási rendszerbe tartozó hibrideket.

Az Express és a Clearfield Plus hibridek területe együtt nőtt az elmúlt években, de 2023-ban előzte meg először a Clearfield Plus hibridek területe az Express hibridekét.

A nem herbicidtoleráns napraforgók gyakorlatilag eltűntek az elmúlt évtized közepére és bár valamivel nagyobb területen vetették ezeket a fajtákat 2023-ban, mint az előző években, még így is csak a terület 4,6 százalékát tették ki tavaly.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: