0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Békalencse termesztését tesztelik az űrben

A NASA Artemis programjának keretein belül tervezik a növénytermesztés lehetőségeinek kutatását a Holdon, melynek megvalósítását 2026-ra tervezik.

Arról már régóta lehetett hallani, hogy az űrben történő zöldség és növénytermesztés egy újabb vágyott célja a különféle űrkutatási programoknak.

Fotó: Earth.com

A LEAF (Lunar Effects on Agricultural Flora, azaz a Hold hatásai a szántóföldi növényekre) nevű projekt keretein belül a tudósok különféle növényeket termesztenek majd a Hold felszínén egy mini üvegházban, és a kapott adatokból megfigyelik, hogy ezek a növények mennyire képesek a fotoszintézisre, valamint hogyan reagálnak a különféle világűri stresszre, mint például az alacsony gravitációra és a különféle sugárzásokra. A projektet a Space Lab Technologies vezeti, és nemzetközi egyetemek kutatói vesznek részt benne.

„A LEAF lesz az első kísérlet a növények fotoszintézisének, növekedésének és szisztémás stresszre adott válaszreakcióinak megfigyelésére űrsugárzás és részleges gravitáció mellett. A növények növekedési és fejlődési adatai, valamint a LEAF által mért környezeti paraméterek segítenek a tudósoknak megérteni a Holdon termesztett növények felhasználását mind az emberi táplálkozás, mind az élet fenntartása szempontjából a Holdon és azon túl”

– jelentették be a NASA munkatársai.

Lúdfű, békalencse és a tarlórépa

A Space Lab kutatói szerint a projekt részeként fontos és egyedülálló fiziológiai eredményeket fognak kapni. Korábban, 2019-ben Kína Chang’4 robotrepülőgépes küldetése során gyapotnövényeket küldött a Holdra, azonban a kísérlet hamar meghiúsult, bizonyos hőszabályozási problémák miatt.

Jenny Mortimer, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatója szerint az űrben történő növénytermesztésnek számos kihívásai lehetnek.

„Minden attól függ, hogy hol tervezzük termeszteni őket – alacsony Föld körüli pályán (LEO), bolygófelületen vagy valamilyen tranzitjárműben. Mindhárom termesztési közegnek megvan a maga kihívása. Ebben a projektben a Nemzetközi Űrállomáson szeretnénk kialakítani a sikeres növénytermesztést, majd ezt követően a Hold felszínén is próbálkozunk.”

– tette hozzá Morimer.

Fő kihívásuk elsősorban a zord környezeti körülményekkel szembeni akadályoknak a leküzdése, mint például az extrém meleg vagy éppen hideg, különféle sugárzások és a részleges gravitáció. Tehát biztosítaniuk kell minden olyan növénytermesztéshez szükséges körülményt, mint a fény, megfelelő minőségű tápanyagok, víz és szén-dioxid, továbbá védelmet kell biztosítani a sugárzástól és az extrém hőstressztől.

A LEAF projekt keretén belül egy speciális kamrában igyekeznek ezeket a körülményeket biztosítani a növényeknek, mely a telepítés után képes lesz az önálló működésre. A kamra súlya körülbelül 40 kg, térfogata pedig 35 köbcenti lesz. A növények fejlődéséről készült adatokat, képeket és különféle méréseket wifin keresztül továbbítja az űrállomásnak, később pedig néhány mintát is visszahoznak a Földre, hogy további elemzéseket végezzenek a növényeken.

A tervek szerint az alábbi három növény termesztését igyekeznek megvalósítani az űrben: lúdfű, békalencse és a tarlórépa. Mindhárom növény igazi különlegességnek számít, úgynevezett tökéletes mintanövények, a békalencse gyors növekedésével, igazi különlegesség, vegetatívan akár 1-2 naponta képes az osztódásra.
Békalencse
Forrás: magyarmezogazdadag.hu / www.earth.com