0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

A gazdák legjobb szövetségesei a denevérek?

Portugáliában, Madeira szubtrópusi szigetén a kutatók az itt élő denevérek táplálkozását vizsgálták. Az eredményeik alapján pedig a gazdálkodásból élők igencsak hálásak lehetnek a bőregek jelenlétének.

Az emlősök nagyjából egyötödét teszik ki a denevérek. A szigetek ökoszisztémájában azonban nélkülözhetetlen a szerepük. Ez annak köszönhető, hogy az elszigetelt élőhelyekre általában kevés emlős jut el.

A Journal of Mammalogy tudományos folyóiratban megjelent új tanulmány három Madeirán élő denevérfajt vizsgált: a madeirai törpedenevért (Pipistrellus maderensis), a madeirai szőröskarú koraidenevért (Nyctalus leisleri verrucosus) és a szürke hosszúfülű-denevért (Plecotus austriacus).

Szürke hosszúfülű-denevér (Plecotus austriacus)
Szürke hosszúfülű-denevér (Plecotus austriacus) – illusztráció
Fotó: Andrei Sakhno – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74033843

A kutatócsoport több mint 100 egyedtől gyűjtött ürülékmintákat. Ezeket DNS analízisnek vetették alá, amivel meg tudták határozni, mely rovarfajokkal táplálkoztak az állatok. Kiderült, hogy mindhárom denevérfaj étrendje rendkívül változatos – több mint 50 különböző rovarfajt fogyasztottak, köztük bogarakat, lepkéket, éjjeli lepkéket, legyeket és pókokat.

Összességében a denevérek által fogyasztott fajok 40 százaléka (23 faj) feltételezhetően vagy bizonyítottan mezőgazdasági vagy erdészeti kártevő volt.

Jelentős mennyiségű kártevőt fogyasztanak el a denevérek

A tanulmány vezető szerzője, Angelina Gonçalves (Portói Egyetem, Portugália) elmondta: „Arra számítottunk, hogy mindhárom faj elsősorban éjszakai lepkékkel táplálkozik. Arra azonban nem, hogy a denevérek étrendjében kimutatott fajok több mint 40 százaléka lesz feltételezhetően vagy bizonyítottan mezőgazdasági vagy erdészeti kártevő”.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: