0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 23.

Mennyiség- és minőségjavító növénykondicionálás

Miután rájöttünk, hogy az intenzív mezőgazdaság milyen káros hatásokkal jár a környezetre és mennyi nem megújuló forrásból származó kemikáliát használ, más utat kell keresnünk az élelmiszertermelés hatékonyságának fokozására.

Olyan technológiákra van szükség, amelyek természetes, fenntartható módon növelik a termésmennyiséget és javítják a minőséget. humuszos

A mezőgazdasági termelés intenzívebbé válása mára elérte azt a kritikus pontot, ahol az ebből eredő káros hatások akár visszafordíthatatlan változásokat, számos ökoszisztéma-szolgáltatás csökkenését eredményezhetik.

szőlő humuszos biostimulátorok
Illusztráció
Azzal a kihívással is szembe kell nézni, hogy a növekvő népesség táplálása mellett gondoskodni kell a környezet védelméről és a megújuló energiaforrásokról is.

Az élelmiszerek iránti kereslet 2030-ra várhatóan 2-5-szörösére nő, és az előrejelzések szerint a következő évtizedekben az élelmiszertermelésnek 60%-kal kell növekednie ahhoz, hogy kielégíthessük az igényeket. A mezőgazdaság intenzívebbé válását a nem megújuló energiaforrásokból (pl. szintetikus műtrágyákból, kemikáliákból) származó inputok eredményezték. Bár ez nagymértékben növelte a terméshozamokat, a nagymértékű kemizálás idézte elő a talajeróziót, az ipari szennyezést, a felszíni és felszín alatti vizek minőségének romlását, valamint a biológiai sokféleség csökkenését (beleértve a genetikai eróziót is), ami az ökológiai örökség romlásához vezetett. A jelenlegi mezőgazdasági gyakorlatokat felül kell vizsgálni, és amelyik sem társadalmi, sem környezetvédelmi szempontból nem fenntartható, ahelyett új technológiákra van szükség. Előtérbe kerül az ökologikus gondolkodás, melynek része a fenntarthatóságra való igény és lehetőség összehangolása, a természet erejének, szolgáltatásainak megismerése, tisztelete és használata.

Összetett hatás

Az egyik lehetséges irány az úgynevezett „ökológiai intenzifikáción” alapuló élelmiszertermelési rendszerek kiépítése, amelyek elősegítik a hatékony táp­anyag-utánpótlást és tápanyag-felhasználást, csökkentik a betegségek és kártevők elleni védekezés szükségességét, növelik a vízfelhasználás hatékonyságát és a talaj vízkészleteinek megőrzését, valamint helyreállítják a talaj termékenységét.

Az ökológiai intenzifikáció célja, hogy magas termelékenység mellett csökkentse a külső inputoktól való függőséget. Segíthet ebben az átmenetben a humuszos anyagokon alapuló növényi biostimulánsok használata.

Ezek a talajból és a komposzt szerves anyagából nyert aktív természetes vegyületek javíthatják a növények terméshozamát és minőségi paramétereit, a tápanyag-hatékonyságot, a kertészeti növények élettani teljesítményét és az abiotikus stresszel szembeni tűrőképességet.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: