0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Egyre több a szúnyoglárva, a héten itt irtják őket

A héten öt vármegyében, összesen 2300 hektárnyi területen, biológiai eljárással irtják a szúnyoglárvákat a szakemberek - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

A következő napokban a Tisza felső szakaszán Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Tisza-tónál és Szolnok térségében végzik repülőről a szúnyoglárva biológiai gyérítését. Sopron környékén, a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, valamint Baja és Mohács környékén pedig gépjárműről, esetenként csónakról, vagy gyalogosan juttatják  a csípőszúnyogok lárváit elpusztító fehérjetartalmú készítményt a vízbe – tartalmazza a közlemény.

szúnyog

 

Ez annál is inkább szükséges, mert az elmúlt hetekben az ország számos pontján alakultak ki a csípőszúnyogok számára megfelelő vizes élőhelyek – tették hozzá.

Mint írták:

a korai tavasz következményeként egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyoglárvák a folyók mentén, de egyes helyeken már kifejlett egyedekkel is lehet találkozni.

A szúnyoglárvák ellen használt készítmények más élőlényekre nem hatnak. A jelenlegi hűvösebb idő lassítja a lárvák fejlődését, és kedvez a munkák elvégzésének.

Ugyanakkor – folytatták -, az esős időjárás miatt nem csak a folyók és a tavak mentén képesek kifejlődni a vérszívók, számos fajuk kifejezetten emberközeli életmódot folytat, ház környéki, vízzel teli tárgyakban szaporodnak.

Mivel a magántelkeken szervezett szúnyoggyérítés nem végezhető, ezért fontos, a ház körül található, a szúnyogok tenyészhelyéül szolgáló, vízzel teli edények, hordók folyamatos kiürítése

– tartalmazza a közlemény.

Ez is érdekelheti:

Potenciálisan halálos betegség egyre gyakoribb előfordulását elemzik a MATE kutatói

A víz tudja a dolgát

Forrás: MTI

Magazin ajánló: