0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 4.

Egyre több élelmiszert exportál az EU ebbe az országba

Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa Kínában tett látogatásakor azt mondta, a hangsúlyt a világ második legnagyobb gazdaságába irányuló agrár-élelmiszer-export növelésére helyezik.
„Az élelmiszer-kereskedelemben nincsenek akadályok a kínai import előtt. Az a szándékom, hogy lehetőleg elkerüljük, hogy a mezőgazdaság fizesse meg más ágazatok problémáinak költségeit, mely olykor megtörténhet” – mondta az EU biztos egy sanghaji interjúban.

Jens Eskelund, a kínai Európai Kamara elnöke korábban figyelmeztetett, az EU biztos azért érkezett a kínai látogatásra, mert Kína és Európa között a protekcionizmus növekvő hulláma teljes kereskedelmi háborúvá válhat.

Ellentétben az olyan ágazatokkal, mint a napelemek vagy az új energiahordozók, az Európai Unió agrár-élelmiszeripari ágazatának exporttöbblete van a Kínával folytatott kereskedelemben.

Tavaly az Európai Unió Kínába irányuló exportja 14,6 milliárd euró értékű volt, ami 8%-os növekedés 2022-höz képest, míg a Kínából az EU-ba irányuló import 15%-kal 8,3 milliárd euróra esett vissza. Wojciechowski elmondta, hogy az EU-ból Kínába irányuló exportnak az agrár-élelmiszeripari ágazatok széles körében van tere a baromfitól a sertéshúson át, a marhahúsig és a tejtermékekig, amely szegmens már viszonylag előrehaladott a Kínába való beszállítás tekintetében.

Megfigyelhető a középosztálybeli fogyasztók számának növekedése Kínában, ők pedig keresik a jó minőségű élelmiszereket. Ez egy esély az európai élelmiszeripar számára, hogy növelje exportját – véli az EU biztos.
Ez is érdekelheti:
Forrás: Reuters

Magazin ajánló: