0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Állattartás, tűzoltás nélkül

Figyelemfelkeltő témákat választottak a hódmezővásárhelyi  Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon megrendezett konferencián, ahol a gazdálkodást segítő innovatív megoldásokkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

Állattartás, tűzoltás nélkül címmel rendezett konferenciát A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara és a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület.

Jelenleg az egyik legnagyobb kihívás az állattartásban, de a növénytermesztésben is, hogy a problémákról gyakran későn értesülnek a gazdák, és már csak a tűzoltásra van idő és lehetőség,

indokolta a konferencia témaválasztását köszöntőjében dr. Mikó Edit, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági kar dékánja. Ezért bemutattak néhány olyan innovatív megoldást, amely segíti a gazdákat a tervezésben és a sikeres gazdálkodásban.

fenntartható állattenyésztés hígtrágya növénytermesztés konferencia alföldi állattenyésztési napok 2024
Fotó: Csatlós Norbert

A klímaváltozás átírja a tömegtakarmányok előállítását is, hívta fel a figyelmet előadásában dr. Orosz Szilvia takarmányozási szakember. Az időjárás változása rákényszeríti a gazdákat arra, hogy újragondolják a kukorica, a lucerna termesztését, illetve új fajtákat is bevonjanak a termesztésben annak érdekében, hogy jobb minőségű takarmányt  tudjanak előállítani állataik számára. Ahhoz, hogy nagyobb mennyiségű és költséghatékony legyen a termesztés, pontosan meg kell határozni a betakarítás időpontját.

A lucerna esetében késünk a kaszálással, már sokkal hamarabb meg kellene kezdeni, mert a késéssel veszít az energiatartalmából,

és így nem lehet gazdaságosan takarmányozni az állatokat. Amerikában például korábbra teszik a lucerna betakarítását, mutatott rá a szakember.

fenntartható állattenyésztés konferencia alföldi állattenyésztési napok 2024
Fotó: Csatlós Norbert
Forrás: magyarmezogazdasag.hu