0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Menopauza, pre- és posztmenstruális szindróma, sebek és diabétesz: segít a méhpempő!

A méhpempőről egyre több kontrollcsoportos kutatás mutatja ki, hogy valóban jótékonyan hat, legfőképp a menstruáció kapcsán fellépő problémákra. De a kísérletekből az is kiderül, hogy jelentősen segíti a sebgyógyulást és enyhítheti a diabéteszt is.

A méhpempő eredetileg a méhanya (méhkirálynő) tápláléka, illetve a méhek méhpempővel táplálják azokat az álcákat, melyekből a méhanya fejlődik ki. (Erről ide kattintva még többet olvashat.)

Hosszú éveken keresztül nem álltak rendelkezésre olyan minőségi kísérletek, melyek a méhpempőről szóló állításokat érdemlegesen bizonyították volna, ezért az orvosok többnyire legendának tartották a méhpempő gyógyhatásáról szóló állításokat. Azonban egyre több kontrollcsoportos kísérletből kiderül, hogy a méhpempőnek jelentős gyógyhatása van.

méhpempő
Forrás: Wikimedia Commons

 

Menstruációs problémák

Egy tanulmány szerint a napi 150 milligramm méhpempő szedése 3 hónapon keresztül segíthet javítani az egészséges posztmenopauzás nők koleszterinszintjét [2].

A méhpempő azonban előnyös lehet azoknak is, akik premenstruációs szindrómában (PMS) szenvednek. Egy 2014-es tanulmányban a kutatók 110 egyetemista diáklánynak méhpempő kapszulát adtak egy menstruációs cikluson keresztül [4]. Azok a résztvevők, akik méhpempőt szedtek, kevésbé szenvedtek a premenstruációs szindróma tüneteitől a 2 hónap alatt.

Sebgyógyulás

Néhány kutatás szerint a méhpempő felgyorsíthatja a sebgyógyulás folyamatát.

A Nutrition Research and Practice című szaklapban megjelent egyik laboratóriumi tanulmány eredményei szerint a méhpempő jelentősen növelheti a fibroblasztok mozgását a sebekben. [1]. A fibroblasztok olyan sejtek, amelyek a sebgyógyulási folyamatot koordinálják.

2-es típusú cukorbetegség

Bizonyíték van arra is, hogy a méhpempő előnyös lehet azoknak, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.

Egy randomizált kontroll csoportos vizsgálatban ötven 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nő kapott napi 1 gramm méhpempőt 8 héten keresztül [3]. Az eredmények azt mutatták, hogy a méhpempő szedése csökkentheti a vércukorszintet. Az alacsonyabb vércukorszint előnyös a 2-es típusú cukorbetegek számára.

A tanulmány szerzői azonban megjegyzik, hogy az eredmények véglegesítéséhez további, nagyobb résztvevőszámú tanulmányokra van szükség.

méhcsalád, méz

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: