0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Magyarország legjobb női agrárvállalkozóit keresi az EIT Food

Az Empowering Women in Agrifood (EWA) program keretében kifejezetten a korai szakaszban lévő, a női vezetésű agrár- és élelmiszeripari vállalkozásokat célozzák meg, hogy erősítsék pozíciójukat a szektorban.

Európa legdinamikusabb agrár-élelmiszeripari innovációját ösztönző EIT Food újra pályázatot hirdet női vállalkozók számára.

A kezdeményezés célja, hogy megerősítse a nők szerepét az élelmiszeriparban, ahol jelenleg alulreprezentáltak.

A korábbi évek sikerét látva az EIT Food további támogatásokat is biztosít az agrár-élelmiszeriparban dolgozó nők számára. Az EIT Food az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával működik.

Bár Európában több a nő (52 százalék), mint a férfi, a női vállalkozók az önfoglalkoztatóknak csak egyharmadát teszik ki az EU-ban. A felmérések azt bizonyítják, hogy a vállalkozói lét jelenleg kevésbé vonzó lehetőség a nők számára, mint a férfiak számára. Az Európai Statisztikai Hivatal által közzétett legfrissebb statisztikák szerint ez még rosszabb, ha a vidéki területeit és az agrár-élelmiszeripari vállalkozásokat vizsgáljuk.

női vállalkozók
Képünkön Magyarország tea nagykövete, Varga Marianna mutatja be teaültetvényét
Fotó: Csatlós Norbert

Az EIT Food Európa legnagyobb élelmiszer-innovációs kezdeményezése, amelyet a piac kulcsszereplőiből álló konzorcium, startupok, kutatóközpontok és egyetemek alkotnak szerte Európából. Ez az egyik a kilenc Tudás- és Innovációs Közösség (KIC) közül, amelyeket az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), egy független EU-s testület támogat, amelyet 2008-ban hoztak létre az innovációs és vállalkozás fejlesztési célok támogatására.

Az Empowering Women in Agrifood (EWA) programja már harmadik éve indít mentorálási és képzési lehetőségeket a régió női vállalkozói számára. A magyar megvalósító partner, idén is a Pozi.io innovációs platform, amely két éve is sikeresen szervezte meg a program lokális eseményeit.

A hat hónapos intenzív program célja, hogy a korai szakaszban lévő női vállalkozókat komplex támogatással segítse. Az EWA program, amely 2022-ben tovább bővült, most már 11 országban – köztük Magyarországon is – várja a női innovátorok jelentkezését.

A program 6 hónapos támogatást, célzott képzést és személyre szabott mentorálást kínál. A sikeres pályázók – országonként 10 fő – esélyt kapnak egy 10 000 euróig terjedő díj elnyerésére is. A pályázatra május 24-ig várják a jelentkezőket. Az ingyenes program júliustól decemberig tart.

PÁLYÁZAT KÖZÉP-KELET-EURÓPAI ORSZÁGOK SZÁMÁRA >
női vállalkozók
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: