Az EIT Food Trust legfrissebb, immár hatodik éve készült jelentése azt mutatja, hogy az európaiak kevesebb, mint fele (45%) mondja azt, hogy bízik az élelmiszerekben, az élelmiszerek ízével, biztonságával, egészségével, hitelességével és fenntarthatóságával kapcsolatban.
A jelentést az EIT Food Consumer Observatory dolgozta ki, amely az egészségesebb, fenntarthatóbb és ellenállóbb élelmiszer-rendszer felé tereli az fogyasztókat azáltal, hogy betekintést és útmutatást nyújt. Az EIT Foodot az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az Európai Unió testülete támogatja, a tanulmányt pedig páneurópai akadémiai partnerekből álló konzorcium készítette.
A fogyasztóknak csak egyharmada (36%) gondolja úgy, hogy az általa fogyasztott élelmiszer fenntartható, míg kevesebb, mint fele (44%) gondolja úgy, hogy egészséges.
Kevesebb fogyasztó dönt egészségesen és fenntarthatóan
A fenntarthatósággal kapcsolatos szkepticizmus vezethet a fogyasztók motivációinak csökkenéséhez. 2020-ban 10 fogyasztóból közel nyolc (78%) számolt be arról, hogy fenntartható életmódot kíván folytatni, de ez az arány azóta folyamatosan 71%-ra csökkent.
Ami az élelmiszerek megválasztását illeti, ez még alacsonyabb – a fogyasztók kevesebb, mint fele (49%) számolt be arról, hogy figyelembe veszi étrendjének környezetre gyakorolt hatását, amikor kiválasztja, mit eszik. Ez 2020-ban és 2021-ben 51%-volt, 2022-ben pedig 48%.