0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Egyre kevésbé bízunk az élelmiszerekben – de van alapja?

Egy 18 ország 19 642 fogyasztóját vizsgáló új tanulmány szerint kevesebb vásárló számol be arról, hogy egészséges és fenntartható élelmiszereket választ, az élelmiszerszektorba vetett bizalom hanyatlása mellett.
A fogyasztóknak csak egyharmada gondolja úgy, hogy az általa fogyasztott élelmiszer fenntartható.

Az EIT Food Trust legfrissebb, immár hatodik éve készült jelentése azt mutatja, hogy az európaiak kevesebb, mint fele (45%) mondja azt, hogy bízik az élelmiszerekben, az élelmiszerek ízével, biztonságával, egészségével, hitelességével és fenntarthatóságával kapcsolatban.

Mennyire bíznak a fogyasztók az élelmiszer-értékláncban?

A jelentést az EIT Food Consumer Observatory dolgozta ki, amely az egészségesebb, fenntarthatóbb és ellenállóbb élelmiszer-rendszer felé tereli az fogyasztókat azáltal, hogy betekintést és útmutatást nyújt. Az EIT Foodot az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az Európai Unió testülete támogatja, a tanulmányt pedig páneurópai akadémiai partnerekből álló konzorcium készítette.

A tanulmány kimutatta, hogy míg a fogyasztók többnyire biztosak abban, hogy az elfogyasztott élelmiszer biztonságos (53%), szkeptikusabbak azok fenntarthatóságával és egészségességével kapcsolatban.

A fogyasztóknak csak egyharmada (36%) gondolja úgy, hogy az általa fogyasztott élelmiszer fenntartható, míg kevesebb, mint fele (44%) gondolja úgy, hogy egészséges.

Kevesebb fogyasztó dönt egészségesen és fenntarthatóan

A fogyasztók mindössze harmada (34%) nyitott az új élelmiszerek iránt.

A fenntarthatósággal kapcsolatos szkepticizmus vezethet a fogyasztók motivációinak csökkenéséhez. 2020-ban 10 fogyasztóból közel nyolc (78%) számolt be arról, hogy fenntartható életmódot kíván folytatni, de ez az arány azóta folyamatosan 71%-ra csökkent.

Ami az élelmiszerek megválasztását illeti, ez még alacsonyabb – a fogyasztók kevesebb, mint fele (49%) számolt be arról, hogy figyelembe veszi étrendjének környezetre gyakorolt hatását, amikor kiválasztja, mit eszik. Ez 2020-ban és 2021-ben 51%-volt, 2022-ben pedig 48%.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: