0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Gyümölcs: egészséges nasi kutyáknak

Lassan belekutyagolunk a nyárba és hamarosan dúskálunk a friss, lédús, zamatos gyümölcsökben. De nehogy azt gondoljuk, hogy négylábú kedvencünket ki kell hagynunk a jóból.

kutya kutyák könyvKevés kivételtől eltekintve a kutyák fogyaszthatnak gyümölcsöket. Némelyik ugyan előkészítést igényel, de ez érthető, magunk sem szoktunk megenni mindent szőröstül-bőröstül. Szóval leginkább arra kell odafigyelni, mit hogyan tálalunk illetve ajánlott megjegyezni azokat, amik valóban veszélyesek a kutyák számára.

A bőség zavarában

Térjünk rögtön a lényegre. A legfontosabb megjegyezni, hogy ami egyáltalán nem való a kutyáknak az a szőlő illetve a mazsola. Esetleg még a csokoládét is idecsaphatjuk, habár az már eléggé feldolgozott termék, de akkor is biztonságosabb, ha sem csoki, sem semmilyen kakaós süti nem kerül a kutyánk szervezetébe. És hogy ezt tisztáztuk, evezzünk át biztonságosabb vizekre.

Avokádó

Tartalmazza a két antioxidáns nagyágyút, az E- és a C-vitamint, továbbá foláttal, káliummal és egyszeresen telítetlen zsírsavakkal látja el a szervezetet. Fogyasztása jót tesz a bőrnek, a szemnek, a szívnek és az ízületeknek. Arra kell ügyelni, hogy meghámozva, felszeletelve kínáljuk, hogy a hatalmas mag sose kerülhessen az állat emésztőrendszerébe.

kutya tacskó szállító kutyák

Áfonya és más bogyós gyümölcsök

Az áfonya C- és E-vitamint, mangánt, rostot és számos értékes fitonutrienst tartalmaz. Friss és fagyasztott áfonya is adható, mértékkel. Értsük ezt úgy, hogy testtömegkilogrammonként 1 szemet adjunk, mert nagyobb mennyiség fogyasztásakor hátrányosan befolyásolja a bélmozgást illetve megszínezi a székletet.

Az antioxidáns vegyületekben és bélflóratápláló élelmi rostokban gazdag málna, szeder és eper szintén szerepelhet az étrendben. A legjobb az lenne, ha váltogatnánk a gyümölcsöket és nem mindig ugyanazt az egyfélét kapná a kutyus.

szamócaSzamóca

Ez az antioxidánsokban gazdag „étrendkiegészítő” megnövelheti kutyánk élettartamát azzal, hogy megtisztítja a szervezetét az elöregedett és a  hibásan működő sejtektől, valamint véd az oxidatív stressztől. Utóbbira különösen a nagy fizikai igénybevételnek kitett kutyák esetében érdemes fokozottan odafigyelni. A csumáját eltávolítva, falatnyi darabokra vágva kínáljuk. Kistestű kutyák napi egy, közepes méretű kutyák három-négy és a nagytestű kutyák is maximum öt szemet ehetnek naponta, mivel a túl sok szamóca fogyasztása hasmenést vagy gyomorrontást okozhat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu