0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Út a klímasemlegesség felé: olcsóbb LED-del?

A holland üvegházi növénytermesztési ágazat 2040-re klímasemlegessé kíván válni. Ennek egyik része az energiafelhasználás csökkentése az asszimilációs megvilágítás során.

Több szervezet, köztük a Wageningeni Egyetem és Kutatóközpont, a Plant Lighting és a Glastuinbouw Nederland dolgozik együtt ennek megvalósításán alapítványi finanszírozással.

zöldségtermesztés
Illusztráció forrása: Freepik

A szakemberek szerint a nagynyomású nátriumlámpákhoz képest a jobb hatásfokú, 3,9 µmol/J LED-megvilágítással 50%-os energia-megtakarítás érhető el. A villamosenergia-felhasználás csökkentéséhez azonban hatékonyabban kell hasznosítani a természetes napfényt, csökkenteni kell a megvilágított órák számát, javítani kell a fényerő-szabályozáson.

A gazdaságos világítástechnológia kidolgozásához tisztában kell lenni egyebek között olyan növényélettani részletkérdésekkel, hogy egy növény hogyan és mikor használja fel a leghatékonyabban a fényt, vagy az egyes ter­mesztésbe vont kultúrákra milyen hatással van a fény változása.

Ezek ismeretében kell a termesztés során az üvegházi klímát úgy szabályozni, hogy az a termés mennyiségét és minőségét ne rontsa.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/kasalsenergiebron.nl

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: