0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Érzékeny fázisban a szőlő – növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A betegségek egész sora fertőzött már a május közepéig országszerte száraz időben is; a szőlő például fokozottan érzékeny mindhárom fő betegségére. Ugyanakkor ne hagyjuk figyelmen kívül a rovarokat sem, helyezzük ki a rajzásjelző csapdákat.

A szárazabb körzetek almásaiban a lisztharmatos megbetegedés a fő növényvédelmi gond, míg a csapadékot kapott ültetvényekben a lisztharmat és a varasodás elleni védekezés egyaránt nagy kihívás. Emellett az almamoly rajzása mérsékelt ütemben folyamatos, a csapdák heti 5-12 darabot fognak.

A zöld almafa-levéltetű mellett már a szürke levéltetű kolóniái is szívogatják az alma hajtásvégeit, a lombozatban pedig a vértetű folyamatos terjeszkedése figyelhető meg.

A védelem nélküli körteültetvényekben a varasodásfertőzés levélen és termésen egyaránt megbetegedést okoz. A körte-levélbolhák minden fejlődési alakja szívogat a hajtásvégeken, de az imágók mellett az L1-es lárvaalakok a dominánsak. Helyenként a körtelevél-gubacsatka is károsítja a leveleket.

A kajszinak helyenként már a termését is megfertőzte a sztigminás levéllikasztó betegség (Fotó: Aponyi Lajos)
A kajszinak helyenként már a termését is megfertőzte a sztigminás levéllikasztó betegség (Fotó: Aponyi Lajos)

Csonthéjasok esetében a sztigminás levélikasztó betegség terjed, főként szilva-, cseresznye- és meggyültetvényekben, de helyenként már a kajszi termését is megfertőzte. A csonthéjasokban fertőző szilvahimlő tünetei egyértelműen láthatók a beteg fák levelein. A cseresznyelégy rajzása egyelőre még mérsékelt, és inkább a déli tájegységekre jellemző, de a ragacsos sárga lapok kihelyezése minden ültetvényben és házikertben sürgető feladat. A levéltetű-fertőzés a cseresznye és a kajszi mellett elérte az őszibarackot is. Kissé visszafogottabban rajzik a keleti gyümölcsmoly, a szilvamoly viszont továbbra is intenzíven.

Dióültetvényekben erősödött a gnomóniás fertőzés a leveleken és a kis terméskezdeményeken egyaránt, akárcsak a sárga levéltetű szívogatása.

Néhány érzékeny rózsafajtán szokatlanul erős lisztharmatos megbetegedés alakult ki (Fotó: Aponyi Lajos)
Néhány érzékeny rózsafajtán szokatlanul erős lisztharmatos megbetegedés alakult ki (Fotó: Aponyi Lajos)

A szőlőhajtások erős növekedése mellett néhány fajta (Othello, Fekete leányka) már virágzik, a fürtkezdemények megnyúlása pedig általános. A jelenlegi fokozottan érzékeny fázis egyaránt kedvez a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás kórokozóinak. A csapadékosabb nyugati ültetvényekben jelen van a feketerothadás is a leveleken.

Javasolt megkezdeni az intenzív védekezéseket. Folyamatos megfigyelést igényel az amerikai szőlőkabóca, mert megjelenése bármelyik pillanatban várható, időszerű a sárga lapok kihelyezése.

Díszkertekben néhány fokozottan érzékeny rózsafajtán szokatlanul erős lisztharmatos megbetegedés alakult ki, ezért halaszthatatlan a védekezés.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Dr. Aponyi Lajos, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Magazin ajánló: