0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Kenőcs és szappan is készülhet a bódító illatú jezsámenből

Sokfelé jázminként ismerik a mostanában pompázó, magával ragadó illatú, fehér virágtengert felvonultató cserjét. A hortenziafélék családjába tartozó illatos vagy közönséges jezsámen gyógynövényként még kevésbé ismert.

A huszadik század eleje táján még élénken kutatták ennek a növénynek a gyógyhatását.

A kertekbe, parkokba, udvarokba szívesen ültetett cserje májusban-júniusban hozza krémfehér virágait. Szoliternövényként is megállja a helyét, de akár sövénynek is telepíthető.

Kedveli a nyirkos talajú, szélvédett, napos, félárnyékos helyeket. A kifejlett növény kevés gondozással is beéri, esetében a metszésre kell leginkább odafigyelni. Metszése késő nyáron ideális, ilyenkor az elvirágzott részeket, az elöregedett és satnya ágakat ajánlott eltávolítani. Ifjítása három-négyévente esedékes.

jezsámenMoshatjuk kezeinket

Virágai és levelei használhatók tisztálkodásra, ha a szükség úgy hozza. Hatékony, ám mégis nagyon kíméletes sampon, szappan és mosásra használható oldat is készíthető belőle. Néhány levelet vagy virágot kevés vízzel megnedvesítve morzsoljunk habot és már alkalmas is kezet mosni. A jezsámen nemzetség többi fajánál is működik ez a trükk.

Az élet igazolta

A népi gyógyászatban számos betegség kezelésére használták, ez lehetett az apropója, hogy a huszadik század elején felkerült a kutatott növények listájára. Ennek eredményeképpen 1960 táján Rácz Gábor gyógyszerész és munkatársai által kidolgozott protokoll szerint néhány évig meglehetősen sikeresen alkalmazták nőgyógyászati fertőzések kezelésére. Majd elavulttá vált a módszer és felváltotta a gyógyszeres kezelés.

A közelmúltban aztán ismét a kutatók látókörébe került

Egy 2022-ben publikált tanulmány a jezsámen levelében és a virágában lévő hatóanyagok feltárásával foglalkozott, és igazolta a növényi részek antioxidáns és antimikrobiális aktivitását. A Debreceni Egyetemen kutatói a növény leveléből készített liofilizált kivonatot hatékonynak találták Escherichia coli és Staphylococcus aureus ellen, míg a virágából készített kivonat a vizsgált négyféle mikroba közül csak az E. coli életképességét gátolta.

jezsámenMajd a liofilizált jezsámen kivonatokból külön-külön három-három eltérő összetételű gyógykenőcsöt készítettek, hogy megállapítsák, melyik esetén szabadul fel jobban a hatóanyag, miközben még fogyasztóbarát is marad. A vizsgálat során a biohasznosulás szempontjából a Tefose 63-at és az SP70-et tartalmazó készítmények mutatták a legjobb eredményeket.

A liofilizált növényi kivonat használata a korábbi kutatásokat tekintetbe véve egyedülálló, stabil és könnyen feldolgozható terméket kínál. Előnyei között kell még megemlíteni, hogy hatékonyabb, mint egy hagyományos kivonat és oldószermentes.

Ami azért volt lényeges, mert lehetővé tette tisztán a növényi hatóanyagok vizsgálatát, anélkül, hogy az oldószerek befolyásolták volna a termék biztonságosságát illetve téves következtetésekre vezethettek volna. Viszont az már koránt sem ennyire dicséretes, hogy a gyógykrém kifogásolható összetevőket is tartalmazott, márpedig ezek szintén képesek felszívódni a bőrön keresztül.

A Philadelphus coronarius rendkívül ígéretes gyógynövény, melyből a különleges kivonatolási technikát emberbarát összetevőkkel ötvözve hatékony készítmények készülhetnek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: