0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Hogyan segítik a korszerű mezőgazdasági technológiák a biodiverzitás védelmét?

Ezen a héten ünnepli a világ a biológiai sokféleség nemzetközi napját, amelyet az ENSZ azért hozott létre, hogy felhívja a figyelmet az adott régióra jellemző növény- és állatvilág sokszínűségére,...

… illetve rávilágítson a biodiverzitás megőrzésének fontosságára.

Napjainkban a modern mezőgazdaság vezető szereplői fejlett, a biológiai sokféleséget támogató agrár technológiákat alkalmaznak – hívja fel a figyelmet Perényi József, a Corteva Agriscience magyarországi növényvédelmi kutatás-fejlesztési vezetője. Például a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat több mint 10 millió hektáron segíti a regeneratív mezőgazdaság elveinek támogatását, amint az a vállalat nemrégiben közzétett 2023-as fenntarthatósági jelentésében is olvasható.

A biodiverzitás védelme csak korszerű technológiák alkalmazásával és olyan előrelátóan gondolkodó partnerekkel való együttműködés útján lehetséges, akik osztoznak a vállalat jövőképével.

Ez a stratégiai fókusz lehetővé teszi a Corteva számára, hogy a vállalat minden működési területére integrálja ezt az elképzelést, ezáltal jelentősen hozzájáruljon a környezetvédelemhez, miközben növeli a hozamokat és a termelékenységet.

De vajon hogyan egyeztethető össze a növekvő hozamok mellett a mezőgazdasági termelés és a biológiai sokféleség megőrzése? Egyrészről a meglévő szántóterületeken a termelékenység további hatékonyságának javításával, másrészről a termőföldek egészségének megőrzésével.

A Corteva kiemelkedő eredményeket ért el a növénynemesítés terén, hiszen a vállalat piacvezető vetőmag márkája, a Pioneer® volt az első, amely kereskedelmi forgalomban is kapható kukoricahibrideket kínált. Ez a fejlesztés gyökeresen megváltoztatta a növénytermesztés termelékenységéről való gondolkodásmódot. A vállalat szakemberei napjainkban is

a hibridek teljesítményének javításán dolgoznak, annak érdekében, hogy akár szélsőséges klimatikus körülmények között is javítsák a betakarítható termésben rejlő potenciált, ezáltal lehetővé téve a gazdálkodók számára, hogy egységnyi területen több élelmiszert és bioüzemanyagot termeljenek több földterület termelésbe bevonása nélkül.

A termőföldek egészségének megőrzése is kiemelt fontosságú. Az ezt a célt szolgáló fejlesztések között megtalálhatóak a növekedést serkentő biostimulátorok és a természetes alapú, biogazdálkodásban is alkalmazható növényvédő szerek, mint például a Laser™ Duplo rovarölő szer, mely spinosadot, a talajban megtalálható́ Saccharopolyspora spinosa baktérium fermentációs feldolgozásából nyert természetes hatóanyagot tartalmaz. A Magyarországon forgalomban lévő BlueN® biostimulátor és Instinct™ nitrogén stabilizátor segítségével a gazdálkodók csökkenthetik a műtrágyafelhasználást, amely jelentősen redukálja a környezetre gyakorolt negatív hatást (nitrogén kimosódás, elillanás). Az alacsony hatóanyag-tartalmú termékek – mint például a Viballa™ gyomirtó szer – szintén hozzájárulnak a mezőgazdaság fenntartható fejlődéséhez és az integrált növényvédelemhez, amely szerves részét képezi a biodiverzitás védelmének.

A fenntartható mezőgazdasági termelés magában foglalja a modern analitikai és megfigyelési technológiák alkalmazását is a biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések megoldására.

Néhány országban, ahol a Corteva működik, már alkalmazzák a vállalat LandVisor™ megoldását, amely a térinformatikai technológiát és a szántóföldi adatgyűjtést használja a kívánatos és nem kívánatos növényfajok sűrűségének meghatározásához és információkat szolgáltat a permetezések megfelelő időpontjának kiválasztásához. A vállalat ily módon segíti a növényvédő szerek okszerű felhasználását, ezáltal csökkentve a környezetterhelést.

A Corteva továbbra is olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek a vállalat fenntarthatósági stratégiájával összhangban olyan eszközöket adnak a gazdálkodók kezébe, amelyek hozzájárulnak az élővilág védelméhez és a mezőgazdaság fenntartható fejlődéséhez.

 

Forrás: Corteva Agriscience

Magazin ajánló: