0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

A hadsereg is harcba száll a pármai sonka védelmében

A terjedő afrikai sertéspestis járvány az oka, hogy Olaszországban a vadászok mellett valószínűleg a hadsereget is bevetik a vaddisznók ellen.

A világszerte híres és kedvelt pármai sonka is veszélyben a betegség terjedésével. Az olasz kormány a probléma kezelésére a hadsereg bevetését készíti elő, mert a az állattartó gazdák egyre határozottabban követelik, hogy hatóságilag korlátozzák a vadállatok jelenlétét remélve, hogy így megfékezik az afrikai sertéspestis vírus terjedésé. Megerősítették, hogy a vadászok mellett a hadsereget is bevetik majd a vaddisznók ellen. Jelenleg arra tervre várnak, amely szabályozza, hogyan kell végrehajtani a vaddisznók kilövését.

A vírus másfél éve aggasztja elsősorban  Liguria és Piemont megyéket, ahol eddig 912 pozitív esetet regisztráltak. Ha a vírus terjedését nem tudják megállítani, a gazdasági veszteségek óriásiak lesznek, hiszen a két tartományban előállított pármai sonka értékesítéséből származó bevételt körülbelül 1,7 milliárd euróra becsülik.

Veszélyben a pármai sonka

sonka, pármai

A világszerte híres és kedvelt  sonka készítésének hagyománya egészen a római időkig nyúlik vissza. Akkoriban a húst sóval tartósították és szárazon érlelték, hogy ne romoljon meg és megőrizze az ízét. Ma is az ősi módszerekhez hasonlóan készítik, de szigorú minőségi előírásoknak kell megfelelnie, így például csak bizonyos régiókból származó, kukoricával és tejjel etetett disznók sonkája használható.

A Coldiretti Cuneo, mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet a kormány csúcstalálkozóját követően, bejelentette, hogy a hadsereg beavatkozik, hogy megállítsa az Olaszországban élő 2,3 millió vaddisznó invázióját, amelyek baleseteket okoznak, kárt tesznek a termésben és betegségeket terjesztenek. Ez egy olyan intézkedés, amelyet már egy ideje követelünk, a vaddisznók által okozott károk megfelelő kompenzálásával együtt – mondta Enrico Nada, a Coldiretti Cuneo elnöke – A vadállatok túlzott jelenléte valódi nemzeti vészhelyzet, amely az egész hústermelési ágazatot is veszélyezteti.

Ugyanakkor A Cabina di Regia arra is felhívta a sertéstenyésztők figyelmét, hogy minden biológiai biztonsági intézkedést el kell fogadniuk, hangsúlyozva, hogy ennek betartása nélkül vírusfertőzés esetén nem ismerik el a keletkezett károk esetleges megtérítését.

A cuneói területi sertéshús-ellátási láncában nyolcszáz vállalat és közel kilencszázezer darab húsállat található, amelyekből főként a legjobb pácolt húsokat, a már említett Prosciutto di Parma és a San Daniele termékeket állítják elő.

A nyilvántartások szerint a vadászok január óta 1330 vaddisznót lőttek ki.

Forrás: lastampa.it