0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Fagyvédelmi bemutató Bogárzón

Éppen egy fagyos éjszaka után került sor a WepiFrost Kft. gyümölcstermesztési tanácskozására, ahol a klímaváltozás, a tavaszi fagyok elleni védelem, az öntözés és a tárolás korszerű megoldásai álltak a középpontban.

Kiskőrös-Bogárzópusztán, egy 58 éves termő körtésben munka közben is megnézhettük a fagyvédelmi berendezéseket.

A globális fölmelegedés szélsőséges változékony időjárást eredményez, kezdte előadását Kaponyás Ilona szaktanácsadó. Ez a kiszámíthatatlanság nagyon megnehezíti már most is a növénytermesztést, a jövőben pedig még nagyobb változások várhatók.

Egyes klímamodellek szerint 2050-re hazánkban nem lesz elég csapadék a kukorica és a napraforgó számára, a Kárpát-medence ugyanis különösképp gyors klímaváltozásnak néz elébe.

Az egész világon át kell gondolni a gazdálkodást, különösen a tengerparti területeken, amelyek nagy része el fog tűnni a tengerszint emelkedése miatt.

A megelőző fagyos éjszaka sem tartotta vissza az érdeklődőket

Energiatakarékos hűtőtárolás

Tizenöt év alatt 60 ezer tonna hűtőkapacitást épített az LHG Kft. A cég ügyvezetője, Lukács András avatta be a részletekbe a tanácskozás résztvevőit. A tatabányai cég több mint húsz éve foglalkozik ULO (ultraalacsony oxigéntartalmú légtér) hűtőtechnológiával is, ami az átgondolt, pontosan tervezett és kivitelezett hűtőtárolókban rendkívül alacsony tárolási veszteséggel és energiafelhasználással jár. Az energiaköltség mára kulcsfontosságú tényező a tárolásban, vannak olyan hűtőházak, amelyeket be sem érdemes kapcsolni emiatt.

Az LHG által tervezett tárolókban havonta és kilogrammonként csupán 40 fillér az energiaköltség, hangsúlyozta az előadó. A tárolási súlyveszteség pedig kilenc hónapra vetítve mindössze 2%.

Mindezt nagyon pontos tervezéssel lehet elérni: a kamrákat a napi leszedhető mennyiséghez és a kamranyitástól kezdve egy héten belül értékesíthető mennyiséghez méretezik. Az épület tökéletesen illeszkedő szendvicspanelből készül, gázzáró festéssel és élelmiszeripari minőségű kiegészítőkkel. A rendszer lelke a hűtés és légkörszabályozás, ami folyamatos visszacsatolásban változik a tárolt termény – leggyakrabban az alma – jellemzőivel. Az energiatakarékosság érdekében külön kezelik a lehűtés és a hidegen tartás fázisait, gyakorlatilag az összes veszteség az első lépésben, a lehűtés során keletkezik. Később, az alacsony oxigéntartalmú légtérben történő hűtőtárolás során nemcsak a veszteség minimális, hanem az energiafelhasználás is. Ezt úgy érik el, hogy igen nagy felületű hűtőpanelt építenek be a kamrákba, a légkeverést pedig arra a minimumra állítják be, ami a levegőben lévő gázok különböző fajsúlyából eredő gázrétegződést is megszünteti a ládarakatok közt.

Minden hűtőkamrában külön aggregátor dolgozik, így nincs fölösleges működtetés, ha például egy terem kiürült.

A hűtőház mérete így kevéssé befolyásolja a gazdaságos működtetést, a cég által javasolt legkisebb tároló négy 150 tonnás kamrából áll.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: