0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Texas és Alabama: nem a laborhúsra

Az egyesül államokbeli Alabamában és Floridában törvényjavaslat tiltja az állati sejtekből mesterségesen készült termékek gyártását, értékesítését és forgalmazását.

Ron DeSantis floridai kormányzó kijelentette, hogy ezzel az intézkedéssel megmenti a marhahús-ipart a „globális elittől”. Az általa május 2-án aláírt jogszabály törvényen kívül helyezi a tenyésztett húst az államban. Röviddel ezután Alabama lett a második állam, ahol szintén betiltották a laboratóriumban gyártott húst. Az alabamai törvényjavaslat, amelyet Kay Ivey kormányzó írt alá, megtiltja „tenyésztett állati sejtekből készült élelmiszerek gyártását, értékesítését vagy forgalmazását ebben az államban”.

A laborhúst tiltó jogszabályok támogatói szerint a törvény megvédi a szarvasmarha-tenyésztőket és -tartókat, és megtiltja a természetellenes élelmiszerek reklámozását. „A mezőgazdaság képezi ennek az országnak a gerincét.” – mondta Gizmo Angus, egy floridai szarvasmarha-tenyésztő az ABC Newsnak adott interjújában.

A laborhúsipar jelentős előrehaladást ért el tavaly, amikor az USDA és az FDA engedélyt adott az Upside Foods and Eat Justnak az Egyesült Államokban történő értékesítésre. Azóta azonban a finanszírozás elapadt, és a fogyasztói tájékoztatás továbbra is a növekedés egyik fő akadálya. Az új állami törvények ellenére, az Upside Foods és a Good Meat is azt nyilatkozta, hogy nem terveznek a stratégiájukon változtatni, és mindkét cég hangot adott egyet nem értésének.

Forrás: fooddive