0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Al-Ula kétszer meghódítva

Szaúd-Arábiában, Al-Ulában rendezték a Fursan Cup elnevezésű 120 kilométeres távlovasversenyt, melynek összdíjazása másfél milliárd forintnak megfelelő összeg. A pálya rendkívül nehéz, a sivatagi körülmények embert és lovat próbálók.

Két magyar lovasunk, Fekete Patrícia és Mihók Orchidea egymást segítve teljesítették a távot. Érdekesség, hogy 2026-ban az FEI döntése alapján Al-Ula rendezi majd a felnőtt távlovas világbajnokságot. Feketéné Wacthler Katalinnal, az Enduranch távlovascsapat edzőjével beszélgettünk.

verseny sivatag ló lovas
Fekete Patrícia és Feketéné Wachtler Katalin

Már második éve szurkolhatunk magyar indulónak Szaúd-Arábiában. Az előző évhez hasonlóan Fekete Patrícia és csapata a szervezők meghívásával vett részt a versenyen, Mihók Orchidea privát istálló meghívását élvezhette.

A versenyre nem egyszerű bekerülni, nem indulhat akárki: szigorú szempontok alapján válogatják a versenyzőket, és az indulólétszám limitált.

Rengetegen panaszkodtak, hogy elutasították a nevezésüket. A két magyar lány a világ top 50 versenyzője között zárta a 2023-as évet, ennek is köszönhetik a részvételt.

Kétszáz versenyző állt starthoz és csupán nyolcvan tudta sikeresen befejezni a versenyt, tehát százhúsz kizárásra került sor. A kiesési ok 75%-ban sántaság, amiből az következtethető, hogy rendkívül nehéz, váltakozó felületű pályáról van szó.

A két lány a második körtől a célig egymást segítve együtt haladt és kéz a kézben érkeztek meg a finisbe. Sok lovassportban ott a vége, ahol a versenyző átér a célvonalon, azonban a távlovaglásban nem. Ilyenkor még mindig van egy állatorvosi vizsgálat, ahol Orchidea lova sajnos sántaság miatt kizárásra került. Ezek mindig nehéz pillanatok mind a versenyző, mind a segítő csapat számára, hiszen a rengeteg befektetett munka érvénytelenül. Azonban ezek a pofonok edzik később a legkeményebb versenyzőket.

Öröm az ürömben, hogy Patrícia és lova, Janita de S. José sikeresen vették az utolsó akadályt is, és ezzel a 64. helyen végeztek. Edzőjét és édesanyját, Feketéné Wacthler Katalint kérdeztük.

Mikor tudtad meg, hogy ismét meghívást kaptatok a Fursan Cupra?

A meghívást karácsony előtt kaptuk, december 19-én. Nem is gondoltunk rá, hogy megint minket hívnak, mivel tavaly voltunk kint. Lehet, nem hiszitek el, de először nem volt felhőtlen az öröm, csak a problémát láttuk.

Kellő idő állt rendelkezésre a tisztességes felkészüléshez?

Hatvan nap nem éppen optimális télen egy szőrös, lassan két hónapja karámban hentergő ló formába hozására.

Mi volt a legnehezebb a felkészülés során?

A felkészülést idén nehezítette az időjárás, mindent be kellett vetnünk, hogy folyamatosan tudjunk valamilyen módon edzeni. Ráadásul egy egészségi problémával is meg kellett küzdenünk: hiába van nagyon jó infránk, ebben a kelekóla időjárásban csak megfázott a ló…

verseny sivatag ló lovas
Fekete Patrícia másodszor teljesítette sikeresen a Fursan Cup 120 kilométerét
Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: